Innehåll

Balans nr 10 2011

”Kom i tid”

Marita Lyckstedt ger mingeltips inför Far-dagarna som nu drar igång på flera orter i landet

De insåg att ingen annan skulle fixa det åt dem. Så Marita Lyckstedt och kollegorna i den lokala styrelsen öppnade sina adressböcker – och slog besöksrekord.

I dagarna rullar Far-dagarna igång. Under en dryg månads tid kommer revisions- och rådgivningsbranschen att aktivera sina nätverk runtom i landet, för att skapa mötesplatser för det lokala näringslivet. Marita Lyckstedt, auktoriserad revisor och ordförande för lokalföreningen i Mälardalen, har funderat på varför Far-dagarna blev en så stor framgång i Västerås.

– Förra året var första året som Far-dagarna genomfördes, det var mycket som var oklart och det var bråttom. För oss i den lokala gruppen i Västerås ledde det till att vi blev väldigt fokuserade: ”Ingen annan kommer att göra det här åt oss, vi måste själva aktivera våra nätverk.” Vi blev taggade av att vi hade så kort tid på oss, berättar hon.

De bestämde sig för att satsa på personliga inbjudningar. Sammanlagt var de åtta personer i styrelsen. I flera fall hade de samma kontakter, men kom fram till att det inte gjorde något om en del personer fick två inbjudningar. Omkring 300 inbjudningar skickades ut och nästan hälften av de inbjudna tackade ja: runt 80 externa och 50 interna, det vill säga personer som själva är medlemmar i Far.

– Stadshotellet var smockfullt och vi var jättenöjda. De jag har träffat efteråt har varit väldigt positiva, säger Marita Lyckstedt.

Far centralt ansvarade för programmet, så Marita Lyckstedt kunde koncentrera sig på att mingla med gästerna, och delar gärna med sig av några tips.

– Kom i tid. Min erfarenhet är att många av de externa gästerna kom före oss från branschen. Börjar det halv nio ska man absolut se till att vara där åtta – man hinner prata med många på en halvtimme. Sedan ska man se till att få en deltagarlista som man kan jobba vidare med, där finns ju alla som man inte hann prata med.

Sedan Marita Lyckstedt startade byrån Adsum tillsammans med en kollega har hennes personliga nätverk blivit ännu viktigare. I dag är de elva anställda. Nya kunder kommer nästan uteslutande från olika typer av nätverk.

– Det kan vara en så banal sak som att min son spelade hockey för några år sedan. Tre av mina kunder nu är hockeyföräldrar.

Hur vet man när det är läge att sälja in sig?

– Man bör se till att i olika sammanhang berätta vad man jobbar med, men man måste också ha fingertoppskänsla och inte bara slänga till någon ett visitkort utan att personen visat någon form av intresse.

På professionella mingel är det inte fel att mingla strategiskt, menar Marita Lyckstedt.

– I jobbet söker man sig till potentiella kunder mer än för att det är socialt trevligt, i den meningen är man lite ”beräknande”, säger hon.

Lusten att nätverka har hon dock alltid haft.

– Jag tycker att det är roligt att ordna saker och att skapa mötesplatser, både privat och i yrkeslivet. Det var triggande att försöka göra något bra av Far-dagen. Dels för att sätta vår förening på kartan, men också för att få en anledning att ringa upp någon som man inte haft skäl eller tillfälle att ringa tidigare, säger hon.

Rakel Lennartsson

Mingeltips:

  • Kom i tid.

  • Använd deltagarlistan.

  • Var strategisk.

  • Ge visitkort – men bara till dem som visat intresse.

  • Om du är medarrangör: se inbjudan som en chans att kontakta personer du länge velat prata med.