Innehåll

Balans nr 11 2011

Noteringar: Revisionsbyråer står högt i kurs

Revisionsbyråerna är attraktiva arbetsgivare. Universums undersökningar i världen och i Sverige placerar Big four på topplistorna.

Konsultföretaget Universum är specialiserat på att mäta studenters uppfattning om arbetsgivare. Årligen frågas ekonomistudenter från ledande universitet i de tolv största världsekonomierna om vem som är den ”ideala” arbetsgivaren. Och det går bra för revisions- och rådgivningsbranschen.

Svaren visar att Google tar topplaceringen och att KPMG för andra året i rad tar andraplatsen. PwC hamnar på tredje plats, Ernst & Young på fjärde plats och Deloitte på femte plats. Därefter följer företag som Microsoft, Procter & Gamble, J.P. Morgan och Apple.

På KPMG tas Universums undersökning emot med glädje.

– Jag är väldigt glad över möjligheten att arbeta i en organisation som återigen blir framröstad som en av världens absolut bästa arbetsgivare bland ekonomistudenterna, säger Helene Willberg, vd på KPMG.

Universum gör en liknande undersökning där enbart svenska studenter tillfrågas. Även där går det bra för Big four. Kategorin ekonomi toppas av Ikea, följt av Google och Hennes & Mauritz och därefter kommer Ernst & Young på fjärde plats.

– Det är viktigt för oss att vara en attraktiv arbetsgivare. Därför är jag glad och stolt över det fina resultatet. Jag ser rankingen som ett kvitto på att vi har lyckats med detta arbete, säger Ernst & Youngs vd Jan Birgerson.

Sjundeplatsen tar PwC, medan KPMG och Deloitte hamnar på tionde, respektive sjuttonde plats. På Sverigelistan har även Grant Thornton tagit sig in, på plats 28.

Charlotta Danielsson