Framtidens utmaningar i fokus på årets branschdagar

Närmare 300 personer deltog i Fars branschdagar på Clarion hotel i Stockholm 29–30 september. Utställare var på plats och under dagarna hölls flera seminarier. Fars generalsekreterare Dan Brännström talade om den modiga branchen och om att våga ta steget in i framtiden. Särskilt uppskattad blev fredagens inspirationsföreläsning med Per Johansson, grundare och chef för Glada Hudikteatern, som talade om vikten av att bli sedd och behövd.

Förenkling av moms vinnande förslag

Inför branschdagarna hade Far utlyst en tävling om det bästa förenklingsförslaget. Det vinnande bidraget kom från Solveig Turunen på Revisionsbyrån Solitär och presenterades i samband med branschdagarna. Hon menar att något som verkligen skulle förenkla hanteringen för mindre företag är en förenkling av momsen. Så här lyder hennes förslag:

”Om det kan fungera i byggbranschen, kan det väl fungera för alla andra också? Omvänd momsskyldighet, alltså. Varje faktura som skickas till en annan näringsidkare, där VAT-nummer är känt, skulle kunna faktureras utan moms. Alla fakturor jag får från leverantörer är också utan moms. De fakturor som skickas till privatpersoner behandlas precis som förr. Den ingående moms man själv betalar, på kontantkvitton etc, kommer ju då att bli ganska små belopp, jämfört med tidigare. Den skulle kunna deklareras en gång om året, i inkomstdeklarationen.”