Solveig Turunen driver Revisionsfirman Solitär, men känner sig långt ifrån ensam i sitt jobb som revisor.

Skrattet ligger hela tiden nära till hands och Solveig Turunens ögon glittrar när hon pratar. Några minuters promenad från Fridhemsplan i Stockholm har hon sitt kontor, i en lokal hon delar med flera andra mindre företag. I början av 2000-talet tog hon steget att starta eget. Något hon aldrig har ångrat.

Var det självklart för dig att bli revisor?

– Absoult inte. Jag har jobbat på ekonomiavdelningar tidigare, och hela tiden tänkt att revision inte är något för mig. Att vara inne och peta i andras grejer trodde jag inte skulle vara roligt.

Vad fick dig att tänka om?

– Jag arbetade på en försäljningsavdelning på ett företag i Danderyd som sålde mätinstrument när jag fick se en annons från en revisionsbyrå som sökte någon som var utåtriktad, van vid kundkontakt och kunde sälja. Då tänkte jag att om jag ändå skulle sälja kunde jag sälja något som jag förstod mig på.

Du kompletterade din utbildning som vuxen, hur var det?

– I grundskolan hade jag läst vanlig allmän linje, eftersom jag inte alls visste vad jag ville göra. Sedan hamnade jag mer eller mindre av en slump på Försvarets materielverk och började jobba med ekonomi. När jag sedan kompletterade min utbildning som vuxen var det helt fantastiskt. Alla borde göra det. När man är vuxen förstår man vad man läser på ett helt annat sätt.

Innan du startade eget som revisor var du anställd. Tvekade du att ta steget?

– Nej, när jag kommit så långt var det självklart. Jag trivdes som anställd, men när jag blivit godkänd revisor var det svårt att komma vidare. Det fanns redan påskrivande revisorer på byrån, och det var svårt att få nya kunder. Så till slut valde jag att starta eget.

Saknar du att ha kollegor?

– Jag trodde att jag var i behov av arbetskamrater, men det var jag inte. Det är inget ensamt jobb även om man sitter ensam. Jag träffar ju så mycket kunder och nu när jag sitter på kontorshotellet är det praktiskt eftersom det alltid finns någon här som exempelvis kan ta emot ett bud om jag är upptagen. Dessutom ingår jag i ett litet nätverk med två andra revisionsbyråer, där de precis som jag arbetar ensamma. Dem kan jag ta kontakt med när jag behöver bolla idéer. Tar det 15 minuter att prata kan jag sätta av den tiden. På större byråer hinner man inte alltid hjälpa varandra på grund av det höga debiteringskravet.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att det är så himla roligt. Revision är passion! Jag jobbar med ägarledda företag och möter många olika typer av problem. Jag jobbar inte med siffror i första hand utan med människor och möter nya branscher hela tiden. En del har det så knapert att de inte vet hur de ska klara sig, medan en del är så lönsamma att de inte vet vad de ska göra med vinsten. Alla ställer olika krav på mig och inga dagar är lika.

I samband med Fars branschdagar lämnade du ett förslag om förenkling för företag, som fick uppmärksamhet.

– På en Far-lunch sa Fars generalsekreterare Dan Brännström att vi borde hitta på något som förenklar för företag. Då tänkte jag på momsen! Om den omvända momsskyldigheten funkar för byggföretag borde den funka i alla branscher. Momsen i företagssektorn är ju ett nollsummespel, men innebär många svårigheter och fallgropar. Staten skulle inte förlora några pengar och kanske skulle till och med benägenheten att använda faktura öka och på sätt skulle vi även minska kontanthanteringen.

Charlotta Danielsson

Namn: Solveig Turunen.

Ålder: 62.

Bor: I Vasastan, Stockholm.

Familj: Man och en vuxen dotter, ett barnbarn.

Intressen: Sjunger i kör.

Senast lästa bok: Håller på med En dag av David Nicholls.

Favoritord/uttryck: Kanon!

Inspireras av: Människor.

Lyssnar på: Andra människor.