Reaktionerna på mediestormen kring revisions- och rådgivningsbranschen har varit många – och av varierande karaktär. En del har tyckt att det har varit otäckt att bli utsatt för den här typen av närgången granskning, medan andra ryckt på axlarna och sagt att det ”blåser över”.

I detta nummer intervjuar Balans ordförandena för de fyra största revisionsbyråerna för att ta del av deras syn på medieturbulensen och branschens framtid. Att det har varit omvälvande och jobbigt att nagelfaras i media sticker de inte under stol med. Men inget ont som inte har något gott med sig. De är samtidigt eniga om att medieexponeringen kan vändas till något positivt. Revisions- och rådgivningsbranschen har ju fått en hel del uppmärksamhet, vilket kan öka intresset för branschen, exempelvis hos dagens ekonomistudenter.

Profil i detta nummer är Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare. Hon brinner för företagande och tillväxt och kritiserar regeringen för att den anser att det för tillfället inte finns utrymme att göra något åt de tillväxtskadliga skatterna. Läs intervjun med Maria Rankka på sidan 14.

Villkoren för företagande är något som även engagerar Karl Wennberg som är forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Han anser att risktagande ska löna sig och att det måste bli lättare för företagare att komma igen efter en konkurs. Att misslyckas ger ju också erfarenheter, som kan vara värdefulla att bära med sig in i ett nytt projekt. Läs Karl Wennbergs debattartikel på sidan 40.

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se