Innehåll

Daniel Eklund fastnade för ekonomi av en slump, men redan på första arbetsplatsen kände han att han hade hamnat rätt.

Han säger sig vara född i fel landsände och älskar friluftsliv. Daniel Eklund hade gärna jobbat i Norrland men blev i stället auktoriserad revisor och auktoriserad redovisningskonsult på PwC i barndomsstaden Skövde.

Du säger att Norrland lockar, vad har du för anknytning dit?

– Efter att ha läst ekonomi på gymnasiet i Skövde började jag på civilekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde, sen kom lumpen och efter det valde jag att fortsätta att läsa i Umeå i två och ett halvt år. Där trivdes jag väldigt bra. Jag tycker att klimatet är bättre där, då är det vintrarna jag tänker på. Fast just den här vintern och förra har vi ju faktiskt haft rikligt med snö här också.

Hur kom det sig att du hamnade i Skövde igen?

– Det var lite av en slump. Jag hade sex månader kvar på min utbildning och var hemma i Skövde för att hälsa på min familj. Då såg jag en annons om att PwC sökte folk, så jag skickade in en ansökan och fick jobbet.

Hur var det att börja som revisorsassistent?

– Direkt efter utbildningen visste jag inte vad jag ville göra, men efter att ha jobbat på PwC ett tag kände jag mig säker på att det var det här jag skulle hålla på med. Det kändes helt rätt. Vid sidan av arbetet läste jag in de sista högskolepoängen på min utbildning.

Heltidsjobb och studier, det måste ha varit långa dagar...

– Ja, men eftersom vi inte hade barn ännu så kände jag att jag borde passa på. Sedan valde jag att ta revisorsexamen så fort jag kunde. Redan året därpå skrev jag provet för att bli auktoriserad revisor. Det var ju lika bra att gasa på när jag ändå hade ångan uppe.

Skulle du rekommendera jobbet till andra?

– Absolut. Det som gör att jag trivs så bra är omväxlingen. Allt kan hända. När jag kommer på morgonen har jag ofta gjort en planering av dagen, men så händer något och plötsligt ser dagen helt annorlunda ut.

Vilken typ av företag arbetar du med?

– Jag är både redovisningskonsult och revisor, men arbetar främst som revisor och med företag av olika storlek inom flera branscher. Det är revision och revisionsnära rådgivning. En av fördelarna med att vara på en mindre ort är att man får möjlighet att arbeta ”brett”, att bli lite av en

mångsysslare. På en mindre ort kan det vara svårt att vara specialiserad på en viss typ av arbetsuppgifter.

Vilka egenskaper tycker du att en bra revisor ska ha?

– Man bör vara lyhörd för vad kunden förväntar sig och vilka behov de har. Att vara en bra samtalspartner är också en framgångsfaktor. Det är också viktigt att ha ett nätverk av olika kompetenser omkring sig, då blir det lättare att hjälpa kunden att lösa sina problem och nå sina mål. Oavsett hur branschen förändras så kommer framgångsfaktorerna i stort att vara de samma.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag bor två mil utanför Skövde med min familj. Mycket tid läggs givetvis på aktiviteter tillsammans med familjen, och i och med att vi bor på landet känns det ibland som om vi driver en taxirörelse, med barn som ska skjutsas till träningar och till kompisar. Jag är fotbollsledare åt äldste sonen och älskar friluftsliv. Det sistnämnda ägnar vi oss åt hela familjen. Vi är fjällfantaster och försöker tillbringa så mycket tid som möjligt i fjällen.

Charlotta Danielsson

Namn: Daniel Eklund. Ålder: 36 år.

Familj: Fru Linda, två söner som är ett respektive sju år, samt en dotter som är fem år.

Bor: På landet, två mil utanför Skövde.

Läste senast: ”Bergens väktare”, tredje delen i Conn Igguldens del om Djingis Khan.