Innehåll

Bo Ahlstrand är skatteexperten och konstsamlaren som varit KPMG trogen sedan 1975.

Han har ägnat största delen av sitt yrkesverksamma liv åt skattefrågor, men den stora passionen vid sidan av arbetet är konsten. Flertalet av verken i hans privata konstsamling pryder arbetsplatsen på KPMG i centrala Stockholm.

Hur kommer det sig att din konstsamling finns på ditt arbete?

När entréplanet renoverades uppstod tomma ytor som skulle fyllas, och eftersom många visste att jag var intresserad blev det jag som fick ansvaret att köpa in konst. Jag började med det, men det visade sig att alltför många hade synpunkter på vad som skulle köpas in så det blev enklare att hänga dit några av mina egna tavlor.

Vad är det för typ av konst du samlar på?

– Jag samlar framför allt på samtida konst, av nya unga konstnärer som nyligen gått ut någon av konsthögskolorna som finns i Norden. När KPMG flyttade till lokalerna vid Tegelbacken 1989 ”fick” vi Konstakademin runt hörnet tillsammans med Konsthögkolan.

Varifrån kommer konstintresset?

– Jag och min fru har goda vänner som är väldigt konstintresserade, så mitt intresse började successivt byggas upp när vi träffades. Jag tror att alla har dolda intressen som kan väckas, och i mitt fall var konsten ett sådant. Ar man intresserad av att börja rekommenderar jag ett besök på Bukowskis och Auktionsverket, då får man en bredd och får se allt från äldre till samtida konst och kan bilda sig sin egen uppfattning om de olika stilarna.

Varför har konsten blivit en sådan passion?

Konsten skiljer sig från den något hårda krassa verksamhet som vi jobbar med. Där handlar det om lönsamhet, paragrafer, regelverk med mera, medan konsten är mer fri och kreativ. Visserligen ska vi också vara kreativa på arbetet, men konsten har ett helt annat förhållningssätt och det är skönt att få den kontrasten.

Du har jobbat med skattefrågor hela ditt liv, vad är det som är så roligt med skatt?

Efter Handelshögskolan jobbade jag på Skatteverket och 1975 började jag på dåvarande Bohlins revisionsbyrå (numera KPMG). Därefter har jag blivit firman trogen, vilket är ett tecken på att jag trivts. Skattefrågor är otroligt dynamiskt. Det som gällde i går gäller inte i dag, och det som gäller i dag gäller inte i morgon. Dessutom får man möjlighet att följa kundens praktiska och strategiska förehavanden. Vi känner ofta att vårt arbete är uppskattat och att vi får mycket positiv feedback när vi hjälper kunderna att lösa problem.

Under ett par år tog du med dig familjen till London och arbetade där. Vilka erfarenheter fick du med dig hem?

– Jag märkte att vi var mer informella i mångt och mycket i Sverige, bland annat när det gäller befattningskategorier. I London fanns exempelvis en speciell matsal bara för partners. Här hemma är det kortare mellan anställd och delägare. I övrigt var det bra för familjen, framför allt för barnen att få se att det finns andra sätt att tänka än det svenska.

Du har dessutom utnämnts till bästa skatterådgivare, berätta!

Tillsammans med 14 andra utsågs jag till bästa skatterådgivare i Sverige av Legal Media Group i början av februari i år. Det känns naturligtvis roligt att få ett sådant utnämnande.

Charlotta Danielsson

Namn: Bo Ahlstrand. Ålder: 63 år.

Familj: Gift, två döttrar och fem barnbarn.

Bor: I Täby utanför Stockholm.

Favoritkonstnär: Karin Mamma Andersson.

Inspireras av: Att gå på vernissage och upptäcka en ny konstnär, som gjort något helt oväntat.

Far-engagemang: Ordförande i Fars policygrupp för skatt.