Efterfrågan på civilekonomer är rekordhög. Det märks hos revisionsbyråerna som redan letar folk inför 2012.

– Det blir kamp om arbetskraften, det är många som vill ha de bästa, säger Martin Ortbrink, rekryterare på PwC.

”Vi söker dig som är ekonom och som i januari 2012 vill starta din karriär som junior revisor på något av våra Stockholmskontor.” Så står det i flera av de platsannonser som redan nu ligger ute.

Civilekonomerna gör årligen en undersökning om arbetsmarknaden för ekonomer. I rapporten ”Civilekonomer tre år efter examen” konstateras att ekonomutbildningen leder till trygga anställningar. Närmare 83 procent har en tillsvidareanställning tre år efter examen och hela 20 procent har fått en chefsposition. I rapporten konstateras också att efterfrågan på civilekonomer är rekordhög. Och det är något som revisions- och rådgivningsbranschen märker.

– Konkurrensen är tuff. Vi kommer att rekrytera drygt 300 personer, antagligen fler, bara i år. Vi märker en ökad efterfrågan på våra tjänster så vi behöver expandera, säger Lena Droh, rekryteringsansvarig på Ernst 8c Young.

Rekryteringarna sker till samtliga affärsområden och Lena Droh konstaterar att det gäller att vara ute i god tid för att fånga upp de bästa, men även för att kunna planera in utbildningar och liknande för de nyanställda.

– 2012 ligger egentligen inte så långt borta. Många studenter siktar högt när det gäller sin karriär, och vill arbeta på ett revisionsföretag som kan erbjuda spännande karriärvägar. Dessa studenter vill vi nå, och eftersom Ernst & Young flera år i rad blivit rankad som den mest attraktiva arbetsgivaren bland revisionsföretagen är det kul att tidigt kunna erbjuda en anställning, säger hon.

Situationen är likadan på de övriga stora revisionsbyråerna.

– Under 2011 räknar vi med att anställa 100 civilekonomer, flera av dem har vi redan anställt. Vi har ingen prognos färdig för 2012, men vi har redan börjat rekrytera, säger Anna Pontén, personaldirektör pä Deloitte.

Martin Ortbrink på PwC säger att byrån har höga tillväxtmål och att man planerar för en kraftig ökning av omsättningen.

– För att komma dit rekryterar vi som aldrig förr. Vi räknar med att anställa 400 till 500 inom våra verksamhetsområden. Revisorer är eftertraktade, inte bara inom vår bransch utan även inom exempelvis banker och livbolag. Nu är vi klara med rekryteringarna för september, och håller på för fullt med intervjuer inför 2012, säger Martin Ortbrink.

Charlotta Danielsson