Innehåll

Balans nr 5 2011

Så kom då dan före dan före bloggaredan

En person i släkten lämnade sin anställning vid en hamburgerkedja för ett annat jobb. Där kom han att kallas nybörjare (göteborgshumor så det förslår). Själv är jag en nybloggare. Det lär finnas ett kinesiskt talesätt som säger att den bästa tiden att plantera ett äppleträd är för 20 år sedan, den näst bästa är nu. Så är det ofta, tycker jag. När vi gör en bra sak förstår vi inte varför den inte har gjorts tidigare. A andra sidan, om du och jag gör allt i dag finns det inget att göra i morgon.

Nåväl, första gången jag uppmanades att börja blogga var för fem år sedan. Jag slog det ifrån mig utan några djupare reflektioner. Jag måste erkänna att det fanns en tid när jag uppfattade de sociala medierna som asociala. Jag har tänkt om. Det fysiska mötet mellan människor är och förblir oslagbart, men Facebook och andra medier minskar avstånd och förändrar världen mer än vi anar.

Långt innan Facebook såg dagens ljus fick man ta till andra sätt. Min mormor levde sitt liv genom sin bibel. Där skrev hon ner sådant som var viktigt. Händelser, tankar, adresser, telefonnummer. Där var vännerna. Sådant som förr fanns förborgat, om än i en vältummad bok, finns nu tillgängligt för en vidare krets. Fler och fler delar öppet med sig av upplevelser, kunskap och åsikter. Fler och fler är med och påverkar.

Här kommer bloggen in. Jag har saknat möjligheten att få skriva av mig direkt, att kliva ut på planen medan matchen pågår. En vanlig debattartikel hinner inte alltid publiceras medan publiken är kvar. Genom bloggen vill jag ge min personliga syn pä hur vi kan utveckla näringsliv och samhälle. Det låter pretentiöst, men jag vill bidra i debatten och pä så sätt påverka. Och jag ser verkligen fram emot att fä feedback genom kommentarer på bloggen.

Den första kommentaren handlade for övrigt om mina förutsättningar att konkurrera med Blondinbella. Jag har ärligt talat inte gjort någon konkurrentanaivs, och det är kanske bäst för självförtroendet.

I något läge trodde jag att man som bloggare var tvungen att ha ett skojfriskt namn, typ Blondinbella. Det roligaste jag kom pä inför min egen entré var Bloggaredan. När jag introducerade namnet för den yngre generationen förstod jag genast att det var dags att göra en diskret sorti.

Hoppas få träffa dig pä <danbrännström.se>.

Dan Brännström är Fars generalsekreterare