Med kunder i musikbranschen har Eva Bejerstål, auktoriserad redovisningskonsult, skapat sitt drömföretag.

Kvarteren söder om Folkungagatan (SoFo) på östra Södermalm i Stockholm blir allt hetare och hyrorna allt högre. Men Eva Bejerstål, grundare och vd på redovisningsbyrån Nöjesekonomi AB, blir nog kvar ett tag till. Kunderna gillar läget ett stenkast från det pittoreska Nytorget.

Du är nischad inom musikbranschen, hur kom det sig?

– I första hand därför att jag tror att det är bra att nischa sig och bli bäst på det man gör. Sedan är det roligt att jobba med kreativa och skapande människor – man får väldigt mycket tillbaka. Jag har alltid varit musikintresserad och jobbade på Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå, reds anm.) innan jag startade eget, så det blev naturligt att jag fortsatte med mina musikkunder.

Hur hittar du dina kunder?

– Det är inga problem att få bokföringskunder; frågan är vad man vill ha för kunder. Vi tar nästan bara in kunder på rekommendation. Efter så här många år är vi etablerade och kända för att vara ordningsamma och korrekta. Jag är inte rädd för att säga upp kunder som inte sköter sig. Det handlar om att ha respekt för varandras yrken.

Ni är fem på byrån och du vill inte växa, varför?

– Vi har alltid varit mellan två och fem personer och jag har inte haft som målsättning att växa eftersom jag tror att vi skulle förlora vår nisch om vi blev för stora. De första fem åren var jag ensam. Det är enkelt att bara ha sig själv att tänka på samtidigt som man blir väldigt låst. Nu har jag två små barn och behöver kunna ta ledigt. Men jag skulle aldrig kunna vara föräldraledig på heltid.

En egenföretagare bär alltid jobbet med sig, vad driver dig?

– Att det fortfarande är så roligt. Jag har ju byggt upp det företaget som jag själv skulle vilja vara anställd på. Det handlar mycket om att skapa förutsättningar för balans i livet. En målsättning jag har är exempelvis att ingen ska behöva arbeta övertid. Det går om man planerar väl tillsammans med kunderna. Jag har också infört träning på arbetstid, då håller man sig frisk och ingen kan skylla på att man inte har tid!

Hur påverkar den frivilliga revisionen dina kunder?

– Vissa av mina kunder kommer inte att behålla revisorn, de är så små och relativt ”enkla” att det inte behövs någon revisor. Men i några fall kommer jag nog att rekommendera att de har kvar revisorn. Många av mina kunder är offentliga personer och mer utsatta för exempelvis mediernas granskning, då kan det kännas tryggt att ha en revisor.

Bland era kunder finns några av Sveriges mest namnkunniga artister, hur präglar det byrån?

– Det är bra om man har ett musikintresse, flera av mina anställda spelar eller sjunger själva. Vi får ofta inbjudningar när våra kunder har något evenemang. Det är roligt att följa deras arbete och de är väldigt uppskattande mot oss. Bandet som de satte ihop till vårt tioårsjubileum var förmodligen ett av Sveriges bästa husband någonsin.

Rakel Lennartsson

Namn: Eva Bejerstål. Arbetar: På Nöjesekonomi AB, kontor på Södermalm i Stockholm.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Startade byrån: 1993.

Medarbetare: Fem personer, inklusive Eva Bejerstål själv.

Kunder: drygt 100 kunder varav ett åttiotal i musikbranschen och resten i närliggande yrken inom tv, media, fotografi, formgivning etcetera.

Specialintresse: Idrott. Har tävlat i pingis och fotboll. Tränar löpning, styrketräning och yoga. Har sprungit New York City Marathon; lovade att det bara skulle bli en gång men håller nu på att övertala kollegorna att de ska springa loppet ihop, nästa gång ...