72 procent av de största svenska bolagen hållbarhetsredovisar. Vid en internationell jämförelse placerar sig Sverige på en fjortondeplats, av 34. I Storbritannien hållbarhetsredovisar 100 procent av de största bolagen.

Undersökningen som har gjorts av KPMG omfattar de 100 största bolagen i 34 länder. Förra året intog Sverige en sjundeplats, men har sedan dess sprungits om av flera länder.

– Många länder har tagit ett steg till medan Sverige ligger kvar på samma nivå som för tre år sedan då vi tog det stora klivet, säger Åse Bäckström, ansvarig för hållbarhetsfrågor på KPMG och ordförande i Fars arbetsgrupp för hållbar utveckling.

2008 infördes krav på hållbarhetsredovisning för alla statligt ägda bolag i Sverige. Regeringens beslut fick avsedd effekt: De statliga företagen blev ett föredöme och satte standarden.

– Beslutet drog med sig alla de stora bolagen. Före 2008 var det bara 23 av de 100 största bolagen i Sverige som hållbarhetsredovisade, säger Åse Bäckström.

Men allt har inte stått stilla sedan 2008. De svenska storbolag som hållbarhetsredovisar håller internationellt sett mycket hög kvalitet, menar Åse Bäckström. Bristande kvalitet är annars ett problem inom den relativt färska redovisningsformen och det är långt kvar innan den kan mäta sig med den finansiella redovisningen.

– Jag tycker inte att man ska redovisa för redovisningens skull, utan för att man faktiskt har ett hållbarhetsarbete, säger Åse Bäckström.

Hennes tips till företagen är att de först ställer sig frågan: Vad ska vi jobba med, vad är hållbar utveckling för oss? Först därefter finns det någonting att redovisa.

Rakel Lennartsson