Innehåll

Balans nr 1 2012

I branchen: ”Tanken är att ta upp kampen med Big 4”

Lisbeth Staf är redovisningskonsult i Linköping och ingår i nätverket Moore Stephens.

Sjuksköterska var drömyrket, men Lisbeth Staf har aldrig ångrat att hon blev auktoriserad redovisningskonsult och ägnat hela livet åt bokföring.

I charmiga lokaler i centrala Linköping har Moore Stephens sitt kontor. Endast en namnskylt vid dörren skvallrar om att Big 4 i staden har fått konkurrens av uppstickaren Moore Stephens som etablerat sig på ett antal orter runt om i landet.

Vad innebär samarbetet inom Moore Stephens för er?

– Samarbetet började våren 2011, efter att vi fått besked att vi klarat Moore Stephens kvalitetskontroll och det känns jättekul. Tidigare hette vi Ranby Björklund men att vi nu ingår i ett större nätverk är ett lyft. Vi har en helt annan styrka bakom oss och det är en fördel i konkurrensen om kunderna.

Vad skiljer Moore Stephens från Big 4?

– Vi attraherar en hel del yngre, vilket gör att vi har många unga i ledningen och styrelsen. Det känns roligt. Vi är inte där än, men tanken är självklart att ta upp kampen med Big 4 så att det så småningom blir Big 5.

Drömyrket var sjuksköterska, men du blev redovisningskonsult. Hur gick det till?

– Redan när jag gick i skolan sa min svensklärare ”Lisbeth kommer att jobba med siffror”. Tänk om hon hade vetat hur rätt hon skulle få. Jag trodde henne inte då, jag hade ju bestämt mig för att bli sjuksköterska. Men efter sommarjobbet på SE-banken ringde jag sjuksköterske-utbildningen där jag fått plats och talade om att jag inte tänkte komma.

Hur kom det sig att du lämnade banken?

– Jag gick bankskolan som det hette då och jobbade sammanlagt på SE-banken i fem år. Sedan var det en av kunderna som frågade bankdirektören om han visste någon som kunde hjälpa till med bokföringen. Det blev jag och kunden var Skanska.

Vilken är din drivkraft?

– En av mina drivkrafter har varit att inte stanna upp på samma ställe för länge. Jag tycker om att träffa nya människor. I efterhand är jag glad att jag har gått den väg jag gjort då det gett mig mycket som jag har med mig i bagaget.

Skiljer sig bokföringsarbetet åt beroende på vilken bransch man verkar i?

– Nej, det tycker jag egentligen inte. Det handlar mest om att byta skrivbord. Jag har arbetat på Skanska, på ett stort fastighetsbolag här i Linköping, Lexicon och dessutom är min sambo, sedan 40 år, egen företagare, och jag hjälper honom med bokföringen. Den stora fördelen med att ha verkat inom flera olika branscher är att jag har fått ett stort och värdefullt kontaktnät.

Tröttnar du inte på siffrorna?

– Jag älskar ordning och reda och att ha ordning i alla böcker. Jag är rätt ordningsam privat också och trivs med det. Dessutom får jag inblick i många olika företag och det är roligt. Jag kanske inte kan väldigt mycket om någon specifik bransch, men jag kan lite om mycket i stället.

När du inte jobbar då, vad gör du då?

– Jag reser en hel del och det har jag alltid gjort. Nyligen åkte jag och min sambo Transsibiriska järnvägen. Sedan åker jag skidor, utför, och kör motorcykel. Har man dessutom ett hus på landet och en sambo som är egen företagare hinner man inte så mycket mer.

Charlotta Danielsson

Namn: Lisbeth Staf.

Ålder: 56 år.

Familj: Min sambo trädgårdsmästare Bengt.

Bor: Nära ett växthus i Vikingstad.

Intressen: En kropp i balans.

Dold talang: Gröna fingrar.

Favoritord/uttryck: Välkommen till Moore Stephens, Lisbeth.

Inspireras av: Nils Linderfalk och Peter Hansson.

Lyssnar på: Lisbeth kom hit

Lyssnar på: Andra människor.