Ett nytt år. Det är inte länge sedan det gamla började. Allt går bara fortare och fortare, eller som Carin Hjulström uttryckte det i Göteborgs-Posten: ”Plötsligt har jag bråttom att ta det lugnt.”

Något som ska gå fort, men som inte alltid gör det, är SJ:s snabbtåg. X2000 kallas faktiskt så nuförtiden. Och efter 149 år får SJ konkurrens på spåret mellan Göteborg och Stockholm. I vårt speedade samhälle är det lätt att tro att konkurrensen tar sikte på tiden. Men så är det inte. Blå tåget tuffar på lugnt men erbjuder restaurang med vita dukar och bar med piano. Upplevelser, inte bara en transport. Resan blir målet.

Livet ska inte bara levas, det ska också upplevas. En som tog fasta på det var Allan Karlsson, vars hälsa vägrade ge vika. Allan stod inte ut med tanken på all pompa och ståt när det var dags att fylla 100 år, så han klev ut genom fönstret och försvann. Det var mer tilltalande att ge sig ut på ett äventyr, att upptäcka nytt.

Under 2012 uppmärksammar vi en annan jubilar. Den auktoriserade revisorn fyller tresiffrigt. Visst är revisorn pigg, de 100 åren till trots. Men det finns rynkor och krämpor, och ljuset från spotlighten är obehagligt starkt efter många år i mysbelysning.

Det är därför bra om den auktoriserade revisorn också försvinner. Ut på ett äventyr. För det finns så mycket att upptäcka och uppleva. Och så mycket mer än bara siffror att granska, både i privat och offentlig sektor. Jag glömmer aldrig den brittiske professorns kommentar: ”Jag förstår inte att revision fortfarande mest handlar om siffror.”

Det börjar försiktigt:

”Åh, går det att göra på ett annat sätt?”

”Absolut. Det är en ny resa som väntar!”

”Va? Ska jag verkligen börja om? Börja på nytt?”

Plötsligt ökar trängseln på stationen. Ingen vill missa resan. Aldrig tidigare har jag sett ett sådant mod. Så stor vilja till förändring i en glödhet dialog. Allt som utmärker en profession på hugget. Och 100-åringen sitter själv i förarsätet. Äntligen! Till slut blev insikten för stark: Det är livshotande för en 100-åring att låta en fransk EU-kommissionär styra mot framtidens revision.

Med på färden stortrivs de unga reskamraterna. Redovisningskonsulten, specialisten och rådgivaren är oumbärliga i det stora äventyret. Och de är alla varandras bästa säljare.

Bäst av allt är när kunden upplever och får ut så mycket mer.

Välkommen att kommentera på danbrännström.se

Dan Brännström är Fars generalsekreterare.