Få skulle nog påstå att den senaste tidens företagsskandaler har gynnat revisorsrollen. Annat verkar det ha varit på 1930-talet, då Kreugerkraschen gjorde revisor till något av ett modeyrke. Det var också då som embryot till det som i dag är Big 4 började skönjas.

1912 auktoriserades de sex första revisorerna vid Stockholms Handelskammare och de började samtliga sina karriärer med egna byråer. I dag, 100 år senare, dominerar fyra storbyråer, inte bara den svenska marknaden utan även internationellt.

Huruvida dagens situation är bra eller inte finns det säkert olika åsikter om. EU-kommissionen har dock sin bild klar och vill omreglera den europeiska revisorsmarknaden, bland annat genom reformer som syftar till att underlätta för mindre byråer att ta upp kampen med Big 4. Om detta leder till att kartan ritas om återstår att se. Men det ska bli spännande att följa utvecklingen! På sidorna 20–23 skriver Balans om historien bakom dagens byråstruktur.

Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo har stenkoll på vad som sker i omvärlden. Med hans analyser som grund fattar företagen beslut om vilka länder som ska bli morgondagens affärspartners. Att Kina kommer att gå om USA och bli världens största ekonomi tvivlar han inte på. Frågan är när det sker. Läs intervjun på sidan 14.

Till min stora glädje fortsätter debatten om 3:12-reglerna i detta nummer, med en artikel skriven av Karin Edmark som är forskare på Institutet för näringslivsforskning. Och till alla er andra som går och bär på åsikter om viktiga frågor för branschen riktar jag en uppmaning – fatta pennan och skriv!

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se