Samverkan ska leda till att fler gör rätt från början. Det är tanken med att FAR, SRF och Skatteverket samarbetar för gemensam samhällsnytta inför deklarationsåret 2013.

Redan när deklarationer och andra uppgifter som rör mindre företag skickas in till Skatteverket ska de vara rätt. Att göra rättelser i efterhand är resurskrävande och skapar besvär för skattebetalarna. Så tänker FAR, SRF och Skatteverket och har därför valt att samarbeta för att Skatteverket ska kunna minska antalet onödiga kontroller.

– Alla blir vinnare när redovisningskonsulter, revisorer och skatterådgivare hjälper sina kunder att lyfta kvaliteten på deklarationerna. Minskad administration och färre kontakter mellan Skatteverket och företag skapar samhällsnytta, säger FARs generalsekreterare Dan Brännström.

Samarbetet innebär att Skatteverket kan få kännedom om vilka deklarationer som medlemmarna i FAR och SRF har medverkat till att upprätta. Och även om Skatteverket och revisions- och redovisningsbranschen har olika roller går det att samverka för gemensam nytta.

– Alla företag och deklarationer kommer dock att bedömas utifrån samma kriterier, säger Jan-Erik Bäckman, chef för Skatteverkets analysenhet.

Charlotta Danielsson