Betala inte och polisanmäl alltid är rådet till de drabbade företagen

Fler och fler företag drabbas av utpressning. Branscher med omfattande kontanthantering är överrepresenterade, men alla företag kan drabbas.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har utpressning ökat kraftigt de senaste tio åren. Enligt utredare på Brå är problemet inte enbart att en allvarlig brottslighet ökar, eller att brotten är svåra att utreda.

– Det oroväckande är att utvecklingen är ett tecken på att organiserad brottslighet ägnar sig allt mer åt så kallad parasitär kriminalitet. Gärningsmännen går direkt på snabba pengar genom utpressning, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

Hon ser exempel på att otillåten påverkan blivit en ren affärsidé.

– Man erbjuder skuldindrivning eller beskydd som en tjänst och företagare gör mer eller min-dre frivilligt en överenskommelse med de kriminella, säger hon.

Så kallad beskyddarverksamhet, som är en form av utpressning, antar i Sverige två former – problemlösning och ”försäkringar”. I det andra fallet är det vanligt att kriminella använder skadegörelse och trakasserier för att få företagaren att betala en ”försäkring”. Skadegörelsen upphör då vid betalning.

Branscher med en omfattande kontanthantering är överrepresenterade när det handlar om otillåten påverkan, men alla företag kan drabbas. För den som blivit utsatt har Brå och säkerhetsansvariga inom intresseorganisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna framför allt två råd att ge: Betala inte och polisanmäl alltid.

– Det är viktigt att ha tydliga avtal och att alltid dokumentera betalningar. Att ha ordning och reda på sin ekonomi och sköta alla betalningar är också viktigt. Om man blir utsatt ska man inte betala. Gör man det signalerar man att man accepterar de kriminellas normer, säger Johanna Skinnari.

Charlotta Danielsson