Innehåll

Snart börjar Lotta Nauclér Almström sin karriär som skattejurist.

Lotta Nauclér Almström är 25-åringen från Uppsala som kom till Stockholm, deltog i tävlingen Young Tax Professional of the Year och vann. Priset var en anställning på Ernst & Young och i januari börjar hon på avdelningen för Transaction Tax.

– Jag visste att jag ville jobba med internationella skattefrågor. I gruppen för Transaction Tax jobbar man periodvis väldigt intensivt, och jag tänkte att om det är någon gång man ska jobba mycket så är det när man är nyutexaminerad.

Du håller på att avsluta dina studier i juridik vid Uppsala universitet, och sista terminen gör du praktik på finansdepartementet. Varför just där?

– Att få praktik på finansdepartementet var en dröm för mig. Jag jobbar med skatteavtal och internationella frågor och det är superintressant, jag har lärt mig massor.

Hur kom det sig att du valde att delta i tävlingen Tax Professional of the Year?

– När jag läste en specialkurs i företagsbeskattning och internationell företagsbeskattning i våras fick vi besök från Ernst & Young som informerade om tävlingen. Jag tyckte att det lät intressant. Jag hade pluggat en hel del och kände att jag ville se vad jag gick för.

Av alla som ville vara med valdes tretton ut till finalen. Du var en av dem. Hur kändes det när du sedan vann?

Det tog flera månader innan jag verkligen förstod att jag hade vunnit. Själva tävlingen var rolig då vi deltagare delades in i grupper för att lösa ett case som sedan skulle redovisas på engelska, och vi fick också svara på frågor från en jury för att visa våra kunskaper.

I vinsten ingick också en plats i den internationella finalen i Boston, USA. Där stod en 30-dagars jorden runt-resa till olika Ernst & Young-kontor på spel. Hur gick det?

– Det var svårt att bedöma min egen insats direkt efter tävlingen. Nu när jag har fått mer tid att reflektera över presentationen känns det bättre. Presentationen gick bra och jag visste vad jag pratade om, sedan kom frågorna från juryn och de var svåra. Jag önskar att vi hade fått mer tid för att förbereda caset. Vi hade bara fyrtio minuter att svara på frågorna, läsa in materialet som behövdes och förbereda en tio minuter lång presentation. Tävlingen vanns av en tjej från Ungern, som var väldigt duktig.

Vilka erfarenheter gav Boston-resan?

– Vi hade två dagar med seminarier och föredrag, fick träffa människor från Ernst & Youngs topp, diskutera skattejuristens roll, internationella frågor med mera. Det var fantastiskt. Det nätverk jag skapade där, dels med de andra tävlande och dels med andra vi träffade, kommer att vara ovärderligt för mig när jag börjar arbeta.

Charlotta Danielsson

Inspireras av alla i sin närhet

Namn: Lotta Nauclér Almström.

Aktuell: Deltog i Ernst & Youngs tävling Young Tax Professional of the Year och vann en anställning på Ernst & Young.

Ålder: 25 år.

Bor: I en lägenhet i Svartbäcken, Uppsala.

Familj: Mamma, pappa och fem äldre syskon som är utspridda i och utanför Sverige.

Favoritord/uttryck: Du bestämmer själv vem du vill vara.