2008 års finanskris har lett till en pånyttfödd regleringsiver och det är en oroande trend. Det konstaterade Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet i ett anförande på FARs branschdagar.

Regeringen vill stoppa hela revisionspaketet, utom de delar som berör finansiella företag, i papperskorgen. Samtidigt är det bra att revisionen i finansiella företag lyfts fram. Så sammanfattade Magnus Graner regeringens syn på branschen och den utveckling som är på gång.

Regleringsivern, som framför allt märks på EU-nivå där EU-kommissionen lagt fram ett revisionspaket, oroar Magnus Graner, även om han menar att alla förslagen inte är dåliga.

– Det finns en del bra saker med förslagen. Det är absolut bra att revisorsrollen diskuteras på EU-nivå. Det är bra att revision av finansiella företag lyfts fram. Och det är säkert så att den information som revisorn lämnar i revisionsberättelsen skulle kunna utformas så att den ger ett större mervärde, sa han.

Han anser dock att kommissionens förslag på det stora hela är för långtgående.

– Det strider mot principen att lagstiftning ska ske så nära medborgarna som möjligt, det leder inte till de fördelar som kommissionen menar och det förorsakar företagen stora onödiga kostnader, sa han.