Att ändra fel i och lämna in nya årsredovisningar eller årsbokslut har tidigare setts som praxis i branschen. En dom från Högsta förvaltningsdomstolen sätter nu stopp för det.

En principiellt viktig dom har meddelats av Högsta förvaltningsdomstolen. Den handlar om möjligheten att ändra fel i årsredovisningar eller årsbokslut för att sedan lämna in en ny årsredovisning eller ett årsbokslut som i vissa fall kunnat godtas vid beskattningen. Något som mer eller mindre varit praxis i branschen.

Men nu har frågan prövats av Högsta förvaltningsdomstolen som, efter att ha gått på Bokföringsnämndens rekommendation, slår fast att det inte är okej att göra så.

Sakfrågan prövades i samband med att ett företag upptäckt att man använt sig av fel redovisningsprincip i sin årsredovisning och blivit beskattad därefter. Företaget upprättade en ny årsredovisning utifrån andra redovisningsprinciper och lämnade in den till Skatteverket för att den skulle ligga till grund för en omprövning av beskattningen. Frågan rörde taxeringsåret 2005.

Skatteverket sa nej och företaget överklagade Skatteverkets beslut. Både dåvarande länsrätt och kammarrätt gav dock företaget rätt och hänvisade till praxis i branschen. Men Skatteverket drev frågan vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som beslutade att pröva den.

På Högsta förvaltningsdomstolens begäran har Bokföringsnämnden yttrat sig i målet. Bokföringsnämnden framhåller att det i bokföringslagen (1999:1078) och årsredovisningslagen (1995:1554) saknas särskilda bestämmelser om på vilket sätt rättelse av fel i tidigare bokslut och byte av redovisningsprincip ska hanteras. Men enligt Bok-föringsnämnden är det god redovisningssed att fel som avser ett eller flera tidigare räkenskapsår rättas i den årsredovisning eller det årsbokslut som upprättas närmast efter det att felet upptäckts. Effekterna av ett byte av redovisningsprincip redovisas i den årsredovisning eller det årsbokslut som upprättas första gången efter principbytet.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att det inte kan anses vara förenligt med god redovisningssed att rätta fel i räkenskaperna genom att ersätta ett fastställt bokslut med ett nytt, och därmed kan de nya boksluten inte heller godtas vid beskattningen.

Charlotta Danielsson

[Högsta förvaltningsdomstolen mål nr 6633–10]