Investerare, analytiker och politiker vill ha en mer transparent rapportering från revisorn. Nu tar branschen fram en ny revisionsberättelse.

10–14 december möts The International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) i New York för att diskutera förslaget till ny revisionsberättelse, efter ett öppet remissförfarande som stängdes i oktober.

FAR välkomnar initiativet och delar IAASBs syn på att finanskrisen och ett allt mer komplext globalt näringsliv ställer krav på förändring när det gäller revisorns rapportering.

IAASB vill ge revisorn ett större mandat att uttala sig om de viktigaste frågorna i revisionen samt om företagets fortsatta drift, Going Concern. FAR framhåller i sitt remissvar att det inte är revisorns uppgift att tolka årsredovisningen, men anser däremot att revisorn ska informera om betydande risker. FAR trycker samtidigt på att efterfrågan på mer information inte gäller små- och medelstora företag, som snarare efterfrågar förenkling.

Många frågor återstår att lösa innan en ny revisionsberättelse kan se dagens ljus, men processen har högsta prioritet hos IAASB. Enligt tidplanen kommer det att finnas ett förslag i juni 2013, som ska antas i juni 2014.

Rakel Lennartsson