... David Nylund, affärsområdeschef för Bok på FAR Akademi.

Hur många boktitlar finns i FAR Akademis utbud?

– Totalt har vi drygt 30 titlar. Vi gör runt 20 nya böcker per år, och så har vi några som håller längre än ett år, som FARs Engelska ordbok.

Vilken bok är hetast just nu?

– Reko. Många har väntat på att de nya reglerna som träder i kraft vid årsskiftet ska komma. Utöver Reko är redovisningsböcker som Samlingsvolymen och IFRS-volymen alltid heta så här inför årsskiftet.

Vilken är den absoluta bästsäljaren genom tiderna?

– FARs Samlingsvolym. I över 30 år har redovisare och revisorer funnit hjälp och stöd i den – eller svurit över att den är så tjock eller att reglerna är för svåra.

Har du något bottennapp, någon bok som värmer hyllorna i lagret?

– De som aldrig blir klara är värst, där man lägger ner mycket tid men inte riktigt får till det bra nog. Sen finns det några böcker som varit för smala, exempelvis Redovisningslagstiftningen med förarbeten. Den frågas det fortfarande efter trots att den senast gjordes 2007. Men efterfrågan är inte tillräckligt stor för att det ska vara meningsfullt att ge ut en sådan bok igen.

Har du några nyheter på gång?

– Hur man tillämpar ISA i mindre företag, alltså det som ibland kallas K2-revision, hoppas vi komma ut med en bok om under våren. Det är inte fråga om ett nytt revisionsregelverk, utan hur man kan använda det befintliga på bästa sätt för de mindre företagen. Vi vet att många tycker att ISA fokuserar för mycket på storföretagsfrågor, men det finns goda idéer om hur man kan tolka texten så att den passar även i ett K2-sammanhang.

Många är långlediga kring jul och nyår, men då har ni som mest att göra, stämmer det?

– Ja, vi är regelmakandets tomtenissar. Det skrivs nya regelverk i regeringskansli, riksdag och policygrupper långt in i december och först därefter kan vi sammanställa dem till böcker – och ju mer vi jobbar mellan helgerna, desto tidigare når böckerna användarna. Från jul fram till slutet av februari färdigställer vi runt en bok i veckan, och böckerna har 400–2.000 sidor så varje arbetsdag är värdefull.

Slutligen, har du något julklappstips – till den som redan har allt?

– Hårda paket! Men kanske en samlingsvolym med Oscar Wilde snarare än vår egen.

Pernilla Halling