Auktoriserade revisorn Gunilla Hedqvist driver Valkyrian Revision i Vällingby utanför Stockholm.

Inspirerad av fornnordiska namn föll valet på Valkyrian Revision när Gunilla Hedqvist startade eget i slutet av 1980-talet. Valkyriorna var kvinnliga krigare med särskilda uppdrag på slagfälten i Midgård. Ibland har hon funderat över om namnet är lämpligt, men det är ett namn som människor kommer ihåg, vilket inte är en nackdel när det handlar om att marknadsföra sig själv.

Du har drivit egen byrå sedan 1989, var det en dröm du hade haft sedan länge?

– När jag var färdig med studierna var jag anställd några år på Sjöåker Revision, som senare inkluderades i TRG och slutligen Deloitte. Men jag hade en idé om att driva egen byrå och började med att bygga upp min egen kundstock.

Känns det aldrig ensamt?

– Så ofta det går arbetar jag på plats hos kunden och jag har gott om sociala nätverk på kontorshotellet där jag sitter sedan 16 år. Ibland har jag varit på väg in i byråkonstellationer och samarbeten, men det har alltid slutat med att jag tyckt att jag är friare som egen byrå. Jag har stor frihet och behöver bara anpassa mig efter mina kunder.

Vad betyder nätverken när man är sin egen?

– Att ha ett stort nätverk är A och O. Jag har flera nätverksgrupper, bland annat två när det gäller revisionsfrågor och ett för frågor som rör finansiella företag. I nätverken har jag kollegor som är i samma situation som jag och då är det lätt att få hjälp när det behövs.

Du har valt att även bli licensierad revisor i finansiella företag. Vad innebär det för dig?

– Det är inte lätt att komma in på finansiella företag om man sitter på en liten byrå, men jag arbetar en hel del med försäkringsbolag. Då är det en styrka att ha papper på att man är insatt i de regelverk som gäller. Just nu har jag till exempel ett par uppdrag som oberoende granskningsman i försäkringsbolag. Det skiljer sig mot att ha ett uppdrag som extern revisor.

Är dina kunder verksamma inom någon särskild bransch?

– Nej, jag jobbar både med finansiella företag och ägarledda företag. Som det ser ut i Stockholmsregionen finns det ju inte så många bolag som arbetar med tillverkning och produktion, utan flera av mina kunder har konsult- och tjänsteföretag.

Vad är skillnaden mellan att jobba med ägarledda företag och finansiella företag?

– När det gäller revision av ägarledda företag har jag nära kontakt med ägaren och/eller företagsledaren och är bollplank och i viss utsträckning rådgivare när det gäller företagets ekonomi och ägarens privata ekonomi. När jag arbetar med extern och intern revision i finansiella företag är det ett striktare arbete än i mina ”vanliga” SME-företag. Försäkringsbolagen har många regelverk att följa. Det är ett intressant och krävande jobb.

Hur håller du dig uppdaterad när det gäller alla nya regler och krav?

– Det har ifrågasatts om det verkligen går att jobba som ensam revisor och leva upp till kraven i ISA beträffande kvalitetskontroll. Detta går dock alldeles utmärkt. Man får sätta sig in i ISQC1 och se över sin arbetsstruktur, dokumentera sin policy och ordna ett kvalitetskontrollsamarbete med kollegor i samma situation. Det är mycket man måste fixa med när man är ensam på byrån men hittills har det varit värt jobbet.

Charlotta Danielsson

Namn: Gunilla Hedqvist.

Ålder: 53 år.

Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn.

Bor: I Hässelby, Stockholm.

Intressen: Akvarellmålning och glaskonst med tiffany-teknik.

Läste senast: Korparna av Tomas Bannerhed.

Inspireras av: Naturen.

Drömmer om: Mera segling.