Innehåll

Balans nr 2 2012

Bilden av ansvar syns i Karl-Bertil

Modemet blinkar lika frenetiskt som sina fyra föregångare. Och det fungerar lika dåligt. Om tv:n ens visar något får man räkna med att bilden hänger sig. Det avhjälps enklast genom byte av kanal, fram och tillbaka. Om det inte hjälper gäller omstart av modemet eller flytt av kablar. Internet är lika instabilt, och ofta kopplas man ur precis när det är dags för sändknappen.

Det är nu två år sedan vi beställde digital-tv och internettjänster från TVI. Jag kallar leverantören så.

Tre veckor före jul är vi helt utan tv. Telefonnumret till felanmälan sitter i fingrarna, och efter lagom inspirerande väntetid följer samtalen alltid samma mall. Öppningsfrasen ”Vad kan jag hjälpa till med?” följs tätt av ”Jag ser på historiken att ni har problem”. Och alltid slutar det med löften om mätningar, omstarter eller besök i skåpen. Vi ska dessutom bli kompenserade för uteblivna tjänster, men först när allt fungerar ... Själva ligger vi inte på latsidan utan testar nya kablar och byter boxar och modem. Det är som en hobby, fast ingen rolig sådan.

Ärligt talat är vi inte så beroende av tv, men på julafton är det tradition att se hur Karl-Bertil Jonsson bryter mönstret och gör sina goda gärningar. Så vi höjer tonläget: ”Vi ska ha tv till jul!” Till slut får vi löfte om att en tekniker ska komma hem till oss dagen före julafton. När dagen infinner sig får vi beskedet att man inte hinner. Jag ber nu mindre vänligt men desto mer bestämt att få tala med en chef på TVI. Den normala rutinen räcker inte till. Efter åtskilliga samtal och manövrar lyckas vi få liv i tv:n. Men när internet kopplas upp försvinner tv-bilden, så vi får välja. Karl-Bertil kommer till oss även denna jul.

Säg den lycka som varar. Veckan efter julhelgen är alla funktioner borta igen. Jag ringer för att göra en ny felanmälan, hur meningslöst det än känns. Mattias svarar. Jag märker genast att han inte håller sig till mallen. Mattias är genuint bekymrad över vår historik och ber mig därför dröja kvar medan han går och talar med ”några tekniker”. Han återkommer och frågar om vi ser någon förändring, för nu har de varit inne i vårt modem och ”ryckt i några trådar”.

Allt fungerar! Samtidigt!! Och Mattias har sedan ringt oss flera gånger, till och med på självaste nyårsafton, för att försäkra sig om fortsatt funktionalitet.

Mattias vågade lämna mallen och ta eget ansvar.

Välkommen att kommentera på danbrännström.se

Dan Brännström är Fars generalsekreterare.