Innehåll

Balans nr 2 2012

Månadens gästkrönikör: Kreativitet en mänsklig råvara!

”Magkänsla, rocka fett och skapa kredd. Svårare än så är det inte att vara entreprenör.”

Vi föds med kreativitet. Vi föds med en vilja att testa gränser och se vart det leder oss. Det är så vi som nyfödda upptäcker världen. När vi är 4–5 år är det ingen som behöver tala om för oss vad det är vi ska göra. Vi vet själva vad vi ska leka, göra och pyssla med. Vi har en drivkraft. Vi är kreativa. Vi är entreprenörer.

Kreativitet är en mänsklig råvara, som måste förädlas för att nå sin sanna potential. Det är därför jag brukar hävda att alla borde födas med en F-skattsedel. Hos barnen hittar du entreprenörskap i dess renaste form.

När vi arrangerade den första Hultsfredsfestivalen var vi egentligen rätt naiva och kanske var vi formade av hur skolan lärt oss att tänka. Men vi gjorde en sak väldigt rätt – vi letade upp de goda exemplen och stal så mycket vi bara kunde från dem. Genom att knycka varenda bra idé som Roskilde hade kläckt och forma dem till något eget kunde vi bygga den festival som vi själva skulle vilja gå på. Det var då jag lärde mig att nystulet är bäst. Sedan starten med festivalen som var grunden till min entreprenöriella bana har jag arbetat utifrån ledorden magkänsla, rocka fett och skapa kredd.

Magkänslan är något du alltid bär med dig. Det handlar om att ha kunskap om sig själv och sitt företag. Om du vet vad du är bra på, känner din kund och förstår vad det är kunden vill ha, samt har en känsla för vad som kommer att hända i framtiden kan du alltid lita på din mage. Magen kommer att tala om för dig om idén du just funderat på är bra eller dålig. Då har du inte tid med utbildningar, budgetar och utredningar för att ta dig förbi det första entreprenöriella problemet – att sortera fram det bästa bland alla tankarna, det vill säga lita på din magkänsla.

Rocka fett handlar om att synas. Och du ska synas som ingen annan. Syns du så finns du och finns du så kommer folk att upptäcka dig och det du gör. När vi startade den första festivalen var Hultsfred känt för att ha nordens största trähusfabrik. Hur sexigt är det? Det vi gjorde var att vi spetsade till allt och sa att punkare och satanister skulle slå till mitt i det svenska bibelbältet. Responsen blev omedelbar. Tidningarna började undra hur sjutton det här skulle gå och vad kyrkan tyckte om det hela. Vi blev en snackis och plötsligt visste hela Sverige att det skulle hända något utöver det vanliga nere i Hultsfred.

Det är viktigt att rocka fett och att våga lita på sin magkänsla. Men det är ännu viktigare att skapa kredd. Och det gör du genom att göra bra saker. Är du trovärdig och levererar bra produkter eller tjänster, så kommer du att få dina kunder att sälja åt dig. De kommer att bli dina ambassadörer och din säljkår. För att skapa kredd gäller det även att aldrig glömma vad en bra affär egentligen är. En bra affär har två nöjda parter. Gör kunden en bra affär hos dig, har även du gjort en bra affär. För den kunden blir din absolut bästa säljare. Och det bästa av allt är att du inte ens behöver avlöna din nya säljare.

Magkänsla, rocka fett och skapa kredd. Svårare än så är det inte att vara entreprenör.

Här kommer mina bästa tips till nyblivna entreprenörer:

Bo i tält: Bygg inte några stora hus eller köp dyra bilar. I stället ska du alltid hålla nere dina kostnader. Vill du ändå vara flashig? Då kan du alltid måla en snygg fasad till ditt tält.

Sälj först, planera sen: Det finns ingen idé med att producera innan du faktiskt har sålt något. Ta reda på om det finns en efterfrågan innan du skaffar dig ett lager för dina osålda produkter.

Skaffa kompisar: Du ska göra det du är bra på och låta andra göra resten. Skaffa kompisar som kompletterar dig och lär dig att delegera till dem.

Gratis är gott: Det finns massvis som är gratis och som du kan dra nytta av. Varför ska du köpa och betala för sådant som redan finns i gratistappning? Gör ett par googlingar på internet och du kan spara mycket pengar.

Nystulet är bäst: Låt dig inspireras av andra. Kolla hur de som gör det bra gör, låna deras bästa idéer och skapa något eget utifrån dem.

Tro och våga: Det är viktigare att tro och våga än vad som står i budgeten. Tror du inte att du kommer kunna sälja din produkt spelar det ingen roll hur bra det ser ut i din budget. Vågar du inte kommer du aldrig komma längre än till idéstadiet.

Lyssna på de yngre: Lyssna på dem som har kreativiteten kvar. Ju äldre du blir och ju mer kunskap du får, desto oftare kommer du att säga och göra som de i kommunhuset. Det vill säga du kommer att börja säga nej i stället för hej. Försäkra dig mot det genom att ständigt lyssna på dem som är unga och fortfarande har den mänskliga råvaran kvar.

Putte Svensson Sahlin är samhällsentreprenör från Hultsfred och en av grundarna av Hultsfredsfestivalen.