Innehåll

Balans nr 3 2012

Ingen ”rocket science” utan knepigare än så

Bara två dagar gammal, men Redovisningskonsultveckan är redan en succé. Redovisning, moms och skatter – det ena svårare än det andra, i alla fall för mig. Värst av allt är momsen. Lärarna bedyrar att det inte är någon ”rocket science”, men jag går ändå vilse i momsöknen. När jag tror att det förhåller sig på ett visst sätt är det alltid tvärtom. Varför är moms, som borde vara enkelt, så oerhört komplicerat?

Hemma i Sverige har vintern slagit till med snö och kyla, och därför är det med en känsla av overklighet jag njuter av solen och värmen andra dagen i Playa del Ingles på Gran Canaria. Det är ännu tidigt på siestan och allt är stilla.

Först fladdrar det bara till bland palmbladen, men så tilltar det så pass mycket att jag sätter mig upp. Varifrån kommer den starka vinden?

I nästa sekund drar tromben in över poolområdet. På ett ögonblick omvandlas poolen till en fontän, och jag hör höga skrik från borden med parasollerna. Tromben har siktat in sig på hotellets restaurang och träffar husväggen som tvingar vinden uppåt. Allt lyfter. Lärarna på Redovisningskonsultveckan flyger upp från sina stolar, och deras parasoll drar till väders för att landa på en balkong på fjärde våningen. Högt ovanför hotellet seglar övningsuppgifter vi aldrig mer återser.

Endast en sak ligger kvar. Tungt och stabilt. För det krävs mer än en tromb för att rubba på Samlingsvolymen.

Själva rollen som auktoriserad redovisningskonsult är naturligtvis i fokus. Och diskussionen förs minst lika mycket utanför som inne i lektionssalen. Alla lär av alla, det är så det ska vara. Det handlar om olika sätt att öka kundnyttan men också om nya tjänster och nya sätt att ta betalt. Det är inspirerande att se den stora lusten att erövra hittills oanade höjder.

Vi når faktiskt toppen på K2. För under ett av passen upptäcker vi möjligheterna i Bokföringsnämndens K2-paket. Men om årsredovisningen ska förmedla en användbar bild krävs, som alltid, omdöme och en varsam handpåläggning.

Nu hör jag det igen: ”Det här är ingen ’rocket science’.” Nej, det är alldeles sant. Jag inser att redovisningskonsultens vardag är betydligt knepigare än så. Det räcker inte med kunskap eller teknik, det krävs också ett stort mått professionellt omdöme. Inte minst när det blåser.

Välkommen att kommentera på danbrännström.se

Dan Brännström är FARs generalsekreterare.