Innehåll

Balans nr 4 2012

Ledare: Färgstarka revisorer – dags att träda fram!

Det finns en färg som är uppkallad efter revisorn – revisorsgrått. Det berättade varumärkeskonsulten Marie Sammeli i ett reportage om mode i yrkeslivet i Balans nr 8–9/2005. Och bilden av revisorn som en knastertorr figur i grå kostym verkar ha etsat sig fast, trots att den är en bra bit ifrån sanningen.

Balans har pratat med personer i branschen och med studenter på masterprogrammet i redovisning, revision och företagsanalys i Stockholm och Uppsala om hur kommande generationers ekonomistudenter ska lockas till revisorsyrket. Studenterna menar att fler personliga möten med företrädare för branschen och praktik som ger insikt i vad revisorsyrket innebär skulle få fler att få upp ögonen för yrket och öka dess popularitet. Anna Pontén, som är HR-chef på Deloitte, menar att bilden av revisorn som knastertorr måste ändras. Hon efterlyser ett samarbete med SYO-konsulenterna för att lyfta fram möjligheterna inom yrket redan på gymnasienivå.

Och visst görs det en hel del för att marknadsföra revisorsyrket. Flera byråer deltar vid olika typer av studentevent och bidrar till att ge en positiv bild av såväl revisorsyrket som revisions- och rådgivningsbranschen. Men uppenbarligen behövs det fler färgstarka personligeter som syns ute bland ekonomistudenterna. Och sådana finns det ju gott om bland landets närmare 4.000 godkända och auktoriserade revisorer. Alltså, dags att träda fram!

Läs om återväxten i branschen på sidan 20.

En färgstark personlighet i branschen är revisorn Cecilia Andrén Dorselius, som brinner både för revision och ridning. Hon tävlar i den högsta klassen i dressyr, Grand Prix, och är med i landslaget. Nu siktar hon på att ta sig till OS.

Läs om Cecilia Andrén Dorselius på sidan 31.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se