EU hotar med en lag om kvotering för att få börsbolagen att öka andelen kvinnor i styrelserna. Nu går börsjättarna samman för att mota kvoteringslagen och menar att kvotering är ett ingrepp i äganderätten.

EU har som mål att få börsbolagen att öka andelen kvinnor i styrelserna till 30 procent 2015 och till 40 procent 2020. I dag är andelen kvinnor i företagsstyrelserna bara 13,7 procent. EU-kommissionen har inlett ett offentligt samråd för att identifiera möjliga åtgärder på EU-nivå och vill bland annat ha svar på frågan om det verkligen räcker med självreglering. Kommissionären Viviane Reding utesluter inte att EU lagstiftar om kvotering.

Utspelet om en eventuell lagstiftning har fått börsjättarna att reagera. I Sverige har ett 30-tal stora industriföretag gått samman i en satsning på att öka kvinnorepresentationen i bolagsstyrelserna. Tankesmedjan Liberalerna menar att kvotering är ett ingrepp i äganderätten och att bolagen därför själva måste visa prov på förslag som ändrar de rådande förhållandena i styrelserummen.

Viviane Reding konstaterar dock att det är en gemensam utmaning för Europas ekonomi att krossa glastaket för kvinnor i bolagsstyrelserna, och poängterar att man inte har råd att slösa bort kvinnliga talanger.

Charlotta Danielsson