Balans nr 4 2012

5 frågor – till helene willberg

Helene Willberg, vd på KPMG, rankades som nummer 98 på Veckans affärers lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. Helene Willberg är revisions- och rådgivningsbranschens enda representant på listan som publicerades 8 mars som är internationella kvinnodagen.

Så här löd Veckans affärers motivering: ”Sverigechef för landets tredje största revisionsbyrå som i fjol hamnade i blåsväder i samband med skandaler i bland annat HQ och Carnegie. Medarbetarna verkar dock trivas, byrån utsågs även till ’Sveriges bästa arbetsgivare’ av Universum.”

1 Du är enda kvinnan från revisions- och rådgivningsbranschen som är med på listan, vad tänker du om det?

– Det vore naturligtvis roligt om det hade varit fler från branschen representerade på listan. Vår bransch är både spännande och dynamisk och det finns otroligt många duktiga kvinnor både hos oss och hos våra konkurrenter.

2 Vad kan göras för att öka andelen kvinnor i revisions- och rådgivningsbranschen?

– På KPMG eftersträvar vi alltid jämställdhet och detta är en viktig fråga för oss. Ett av våra mål är att öka andelen kvinnliga delägare och vi arbetar till exempel aktivt med individuellt anpassade utvecklingsplaner. Det här är ett långsiktigt arbete och vi är inte där vi vill vara ännu. Men det är roligt att se att det går i rätt riktning. I dag har vi både en kvinnlig vd och vice vd samt en ledningsgrupp med en majoritet av kvinnor.

3 Vilket är ditt bästa tips till kvinnor som siktar mot ledande positioner?

– Mitt råd skiljer sig inte om det är till en kvinna eller man. Det handlar alltid om engagemang, drivkraft och vilja!

4 När känner du dig som mest respektive minst mäktig?

– Jag tror att synen på ledarskap håller på att förändras. Kvalitéer som kanske inte tidigare har premierats tas

tillvara i dag. Den moderna ledaren kan inte peka med hela handen utan måste vara både lyhörd och en bra samarbetspartner.

5 Hur blev du informerad om att du knipit en plats på Veckans affärers lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor?

– Jag läste om det i tidningen.

Rakel Lennartsson