Revisorn Cecilia Andrén Dorselius fokuserar på OS

Inom svensk ridsport är Cecilia Andrén Dorselius i det närmaste unik. Hon rider i den högsta klassen i dressyr, Grand Prix, och tävlar i landslaget. Men medan andra elitryttare på den nivån nästan uteslutande arbetar inom hästnäringen har hon ett helt annat yrke. Hon brinner nämligen för både ridning och revision.

Du firar tio år som revisor. Hur har de åren varit?

– Det har hänt väldigt mycket. Utvecklingen går snabbt när man arbetar på en revisionsbyrå, där man har sina karriärsteg. Jag blev auktoriserad revisor 2008, en av milstolparna i revisorskarriären. Jag har arbetat på PwC hela tiden och anställdes i samband med examen. Jobbet är jätteroligt, jag trivs jättebra och det går bra att kombinera med mitt intresse.

Hur får du ihop planeringen?

– Jag planerar i tvåveckorssjok och kan därför åka i väg och träna eller tävla. Och om jag har kunder träffar jag dem. Tidigare tävlade jag bara i Sverige, men när jag började tävla internationellt 2011 har det krävts mer planering eftersom jag kan behöva vara borta i en hel vecka. Nu har jag en plan för ett halvår framåt för tävling och landslagsträning. Hur det här halvåret går, hur väl jag kan prestera, avgör om jag kommer till OS. Så jag behöver ha fokus på detta. Jag måste verkligen göra en hundraprocentig satsning för att ta mig till OS. Men historiskt sett, innan jag började tävla internationellt, har jobbet alltid gått före.

Vilken är attityden till ditt tävlande på din arbetsplats?

– Jag har verkligen fått förståelse och stöd från dag ett. Men så har jag visat att man kan lita på mig, att jag tar ansvar. Mina chefer och kolleger stöttar mig. De i mitt team får ta ett större ansvar när jag tävlar, vilket nog är utvecklande för dem också.

Varför blev det inte hästar på heltid?

– Jag har alltid tyckt om mitt jobb – även när jag pluggade – och har alltid haft karriärmål trots att jag brinner för hästar. Jag började räkna innan jag började läsa. Redan som liten när mamma som hade lantbruk, satt med bokföringen, satt jag bredvid med en kassabok och gjorde krumelurer i den.

Åker du till stallet varje dag efter jobbet och rider?

– Vanligtvis rider jag sex dagar i veckan. Jag har ett stort stöd av mina föräldrar med markservice. Om jag är sjuk kan min pappa jogga hästen.

Vad är dressyr?

– Jag brukar säga att den är ridsportens balett. Hästen dansar fram, men den kan också stå på stället, till exempel i piaff, då den står och trampar. Det är väldigt mycket mjukhet och osynlig kommunikation mellan häst och ryttare.

Dressyren är en bedömningssport. Siffrorna kan därför vara mer godtyckliga i jämförelse med de mer exakta som du möter i ditt arbete. Är det någon skillnad för dig?

– Jag är lika intresserad av siffror där. Jag vill ha så höga siffror som möjligt!

Katarina Liljedahl

Namn: Cecilia Andrén Dorselius.

Ålder: 33 år.

Utbildning: Magisterexamen i ekonomi vid Lunds universitet 2002. Auktoriserad revisor 2008.

Arbetar: PwC i Malmö.

Familj: Gift med Anders som arbetar i klädbranschen.

Bor: Malmö.

Djur: Häst. Det räcker.

Om läsning: En skön avkoppling efter arbete och ridträning. Senast lästa bok är den filmatiserade Niceville.