Snart har det gått 20 år sedan Sverige blev medlem i EU. Och mycket har förändrats sedan dess, inte minst vad gäller spelreglerna inom revisions- och rådgivningsbranschen. Kanske var det enklare tidigare. Man visste vem som bestämde vad och vem man skulle bearbeta för att föra fram sina åsikter och argument. Men var den ordningen bättre?

Oavsett vad man tycker om det, är det i dag ett faktum att 70–80 procent av all lagstiftning sker i EU och vill man göra sin röst hörd så är det bra att vara på plats. ”Det är i Bryssel allt händer”, konstaterar FARs generalsekreterare Dan Brännström.

Balans redaktör Rakel Lennartsson följde med en FAR-delegation till Bryssel för att rapportera om det lobbyarbete som sker ”bakom kulisserna”. Läs om detta på sidan 52.

Första jobbet är oftast det svåraste att få. Och för en arbetsgivare är ett oprövat kort alltid en risk. Då kan en praktikperiod vara en god idé – för båda parter. För Malin Arrenius, som gick en tvåårig utbildning på yrkeshögskolan Nackademin, blev praktiken som ingår i utbildningen en lyckträff. Efter praktikperioden på Stjärnan redovisning fick hon anställning på byrån. Läs mer om detta på sidan 16.

Inga-Britt Ahlenius har gått under epitetet ”Sveriges mest kända revisor” – utan att ens ha varit revisor. Hon är också känd för att våga säga vad hon tycker oavsett vem eller vad det gäller. För sin frispråkighet har hon fått ta emot en hel del kritik och utsatts för personliga påhopp. För Balans läsare berättar hon om vad som driver henne och får henne att stå upp för sina åsikter.

Trevlig läsning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se