Praktik kan vara vägen till ett fast jobb. För studenten Malin Arrenius och arbetsgivaren Lali Börjesson blev praktikperioden en lyckträff.

I charmiga lokaler på en innergård längs med Blekingegatan i Stockholm finns Stjärnan redovisning AB. Byrån som har funnits i fem år och firar jubileum i maj, drivs av Lali Börjesson och Johanna Reimer.

– Johanna var en lyckad rekrytering. Hon var min första anställda och i dag är hon vd och delägare, säger Lali Börjesson.

Tillsammans har Johanna Reimer och Lali Börjesson tre anställda. En av dem är Malin Arrenius som fick jobb efter att i två omgångar gjort praktik på Stjärnan redovisning.

– Jag rekommenderar verkligen andra att ta emot praktikanter om de får chansen. Det är ett bra sätt att se om en person passar in på byrån, säger Lali Börjesson.

Att ta emot en praktikant kräver visserligen en del resurser, framför allt i form av handledning, men Lali Börjesson ser inte det som något hinder.

– Det är precis som vid vilken anställning som helst, som arbetsgivare får man själv ta ansvar för att man får in rätt person. Unga människor är dessutom pigga och glada och snabba i tankarna. För oss är det ett gyllene tillfälle att fånga upp de duktiga talangerna, de som aldrig kommer att stå utan jobb när de är klara med studierna, säger Lali Börjesson.

För Malin Arrenius var det från början inte givet att hon skulle börja arbeta med bokföring. Efter gymnasiet visste hon inte riktigt vad hon ville göra, och jobbade i butik ett tag. Sedan kom hon in på yrkeshögskolan Nackademin och gick en utbildning inriktad mot redovisning, marknadsföring och sälj. Utbildningen är två år lång och innehåller tre praktikperioder som är nio veckor långa.

– Då får man välja helt fritt vad man vill göra och när jag såg att det var en redovisningsbyrå som sökte en praktikant skickade jag in en ansökan, berättar Malin Arrenius.

Lali Börjesson ser praktiken som en del i en rekryteringsprocess. Som mindre byrå är det tufft i konkurrensen med de stora byråerna när det gäller att få tag i personal. Big 4 massrekryterar från högskole- och universitetsutbildningarna långt innan studenterna tagit sin examen, och ofta ligger fokus på revision i stället för på redovisning.

– När man arbetar på en liten byrå är det A och O att få in rätt person. Visst kan man anlita en rekryteringskonsult, det är ofta bra men väldigt dyrt. När vi hade drivit vår verksamhet ett par år kände vi att vi ville vidare, men vi var lite osäkra på hur vi skulle få in mer folk. När jag fick veta att Nackademin sökte praktikplatser hörde jag av mig till dem, säger Lali Börjesson.

När Malin Arrenius började på Nackademin hade hon inte läst ekonomi alls tidigare. Men en kurs i redovisning räckte för att hon skulle fastna för inriktningen.

– Jag började på noll och lärde mig väldigt snabbt. Mycket för att jag tycker att det är så roligt, säger Malin Arrenius.

På Stjärnan redovisning fick Malin Arrenius möjlighet att vara med i alla delar av verksamheten och få inblick i vad jobbet innebär.

– Det är ett jobb som passar mig, det är mycket runt omkring själva redovisningen som är roligt. Som redovisningskonsult får jag vara snickare en dag, för att sedan vara advokat en annan dag. Vi får verkligen ta del av företagarens verklighet, och bli en del av företaget, säger hon.

Charlotta Danielsson