70–80 procent av all lagstiftning kommer från EU. För den som vill påverka reglerna för svenskt näringsliv har Bryssel blivit en allt viktigare destination.

– Vi kan diskutera hur mycket som helst på hemmaplan, men det är här i Bryssel det händer, säger FARs generalsekreterare Dan Brännström.

Det är svårt att tänka sig Bryssel före EU. Ja, det är till och med svårt att tänka sig Bryssel utan EU. I år är det sextio år sedan fördraget om den europeiska kol- och stålgemenskapen trädde i kraft och redan 17 år sedan Sverige anslöt sig till unionen som för närvarande består av 27 medlemsländer.

Vill man påverka resultatet måste man vara där det händer. Vill man påverka reglerna för svenskt näringsliv, måste man åka till Bryssel.

06.50 På morgonflyget från Bromma passar EU-kommissionär Cecilia Malmström på att få någon extra timmes sömn. Vi borde göra detsamma, det kommer att bli en lång dag. Den europeiska branschorganisationen för revision och rådgivning, Fédération des Experts-comptables Européens (FEE) har styrelsemöte hela dagen och på kvällen är FAR medarrangör av en middag med investerare och EU-parlamentariker som ska få ge sin syn på revision i allmänhet och EU-kommissionens så kallade revisionspaket i synnerhet. I stället passar jag på att få lite bakgrundsfakta av Ewa Fallenius, ansvarig för EU-frågor och omvärldsbevakning på FAR.

10.15 Vi lämnar in väskorna på hotellet vid Place du Luxembourg. Det lilla torget med uteserveringar är en kontrast till EU-parlamentets väldiga glasbågar som breder ut sig strax intill. På gångavstånd finns EU-kommissionen, Europeiska rådet och otaliga organisationers Brysselkontor, däribland FEEs lokaler. Vi tar vägen genom Parc Léopold, en av Bryssels många gröna oaser.

10.45 Assistenten Philippe Cordonnier visar runt i FEEs solupplysta lokaler. För en organisation med 45 medlemsorganisationer från 33 länder är det inte stort, men funktionellt och trivsamt. Här är man alltid redo att serva besökare med en tillfällig arbetsplats och instruktioner för hur kaffemaskinen fungerar. Gästfriheten är stor, men inte gränslös – styrelsemötet som hålls fyra gånger om året är inte öppet för reportrar. Inte ens FEEs egen kanslipersonal har fri access till mötet, vilket i och för sig kan bero på platsbrist. Organisationen som växer i takt med EU, kan med nöd och näppe tränga in representanterna för medlemsorganisationerna.

13.50 Den sena lunchen har försenats ytterligare. Delegaterna tar för sig av den rikliga buffén med kallskuret, sallader, matiga kanapéer, ostar och minibakverk till kaffet. Måltiden intas på stående fot, några andra bensträckare erbjuds inte under den långa mötesdagen. Jag hittar FARs representanter, ordförande Anders Bäckström och generalsekreterare Dan Brännström, vid ett ståbord tillsammans med några nordiska kollegor. Jo vi brukar hålla ihop, bekräftar Dan Brännström.

17.30 Olivier Boutellis-Taft, CEO på FEE, rör ut sockret i sin espresso. Han är genomförkyld, men får inte gå hem och lägga sig än på många timmar. I kväll ska han vara med på middagen som FAR arrangerar tillsammans med sina holländska och brittiska systerorganisationer. Förutsättningarna för en intervju är inte de bästa, men det hjälper nog att Olivier Boutellis-Taft gillar svenskarnas bidrag till FEE.

– Risken är att du tror att jag bara vill smickra, men i ärlighetens namn uppskattar jag verkligen den svenska delegationens proaktiva och konstruktiva bidrag till debatten. Svenskarna är oftast öppna och tänker ”outside the box”. Våra svenska vänner försöker hjälpa oss framåt, vilket är mycket välkommet, säger han.

19.40 FARs Anders Bäckström hälsar gästerna välkomna till middagen, och introducerar moderatorn som snart ska börja fördela ut ordet till kvällens talare. Från Sverige är det Caroline af Ugglas, ägaransvarig på Skandia Liv, Claes Norberg, redovisnings- och

revisionsansvarig på Svenskt Näringsliv, EU-parlamentarikerna Olle Schmidt och Cecilia Wikström (båda FP). Totalt görs ett dussin engagerade inlägg till ackompanjemang av klirrande bestick. Syftet med middagen är att EU-parlamentarikerna ska få höra marknadens synpunkter på revisionspaketet samtidigt som de får berätta hur de jobbar med förslaget. Alla tycks eniga om att EU-kommissionen skjuter över målet.

22.15 Middagen avslutas några minuter efter utsatt tid. Artighetsfraser utväxlas. En enda kritisk synpunkt kommer fram: Det hade varit intressant att höra någon från EU-kommissionen, tycker EU-parlamentarikern Cecilia Wikström. Men arrangörerna förklarar att med det här upplägget känner deltagarna sig fria att tala från hjärtat.

22.45 Dan Brännström, Anders Bäckström och Ewa Fallenius kan pusta ut efter en lång dag. Middagen ser ut att ha blivit en succé och den svenska delegationen bestämmer sig för att varva ned på en bar vid Place du Luxembourg. Det dröjer inte länge förrän Dan Brännström får ett tack-sms från en av middagsgästerna. FARs satsning på att vara en proaktiv aktör i Bryssel verkar bära frukt. Ewa Fallenius konstaterar nöjt att även den svenska representationen i Bryssel var på plats – den svenska regeringens ståndpunkt i fråga om EU-kommissionens revisionspaket ligger nära FARs och regeringens förhandlare är glada för alla tillfällen att bilda allianser med likasinnade i andra länder.

Nästa morgon: Ewa Fallenius passar på att besöka en av branschens främsta lobbyister, Jeremy Jennings från Ernst & Young. Det bländvita kontoret ett stenkast från Svenska representationen är alldeles nyöppnat. Här finns också ett mötesrum där branschfolk på tillfälligt besök i Bryssel är välkomna att jobba en stund.

– Det märks att många av branschens företag och organisationer satsar på att finnas i Bryssel. Det har blivit uppenbart att det är här vi måste påverka de beslut som styr våra medlemmars och kunders vardag, säger Ewa Fallenius.

Rakel Lennartsson