Den som väljer att bli redovisningskonsult får aldrig tråkigt på jobbet. Det säger Anita Nilsson, på väg att bli auktoriserad.

Sedan ungefär ett år tillbaka arbetar Anita Nilsson på Revisionskonsulterna J Hägglund i Halmstad. Ett stort hästintresse och en tid som ridlärare gör att hon är igenkänd av många. Men även i sitt yrke som redovisningskonsult träffar hon ofta nya människor.

– Jag tycker att det är en av fördelarna med jobbet, att det är så socialt. Det finns inte två dagar som är lika och jag trivs med det. Ena stunden träffar jag en företagare som driver handelsträdgård, och nästa dag någon som är nagelmakare. Variationerna är stora och det är en rolig utmaning.

När bestämde du dig för att börja arbeta med ekonomi?

– Jag har inte gått någon universitetsutbildning inom området, men bestämde mig för att satsa på att arbeta med ekonomi i samband med en kortare karriär på en ridskola. Där fick jag ansvar för budgetfrågor och liknande och var tvungen att sätta mig in i hur allt fungerade. Då var jag i 20-årsåldern, och ansvaret fick mig att bli intresserad av ekonomi.

Hur hamnade du på Revisionskonsulterna J Hägglund?

– Efter att ha varit ekonomiansvarig vid ett mindre företag under några år kände jag att det var dags att göra något annat. Jag kunde alla konton och balansposter och jobbet blev rutin, rutin, rutin. Då såg jag att Revisionskonsulterna J Hägglund sökte personal och lockades av annonsen. Dessutom tror jag att det är bra att byta arbete ibland.

Du arbetar på en mindre byrå, hur är det?

– Jag trivs jättebra. Vi är fem anställda på byrån plus Jörgen Hägglund och vi har mycket roligt tillsammans. Alla känner alla, och framför allt känner alla till varandras kunder. Det gör att det är lätt att få hjälp av kollegorna och få ta del av deras erfarenheter.

Vilken typ av kunder arbetar ni med?

– Vi arbetar främst med mindre, ägarledda företag och just nu är det mycket arbete med bokslut och deklarationer.

Varför väljer du att bli auktoriserad?

– Som auktoriserad redovisningskonsult får jag en kvalitetsstämpel och det i sin tur blir en trygghet för kunden. Han eller hon vet att jag har de kunskaper som behövs. Dessutom är det roligt att få vidareutbilda sig. För många i min ålder börjar kanske karriären stagnera, men för mig känns det tvärtom. Det är en förmån att få gå kurser och fördjupa sina kunskaper.

Det var hästintresset som ledde dig in i branschen, finns intresset kvar?

– Jag har haft häst i princip hela mitt liv, utom de senaste åren. Men som tur är har jag fortfarande vänner som har hästar och mitt intresse finns kvar. Förutom det jobbar jag som spinning-instruktör på ett gym i Halmstad, och det tar också en del tid. Utöver det har jag hus och trädgård som också ska tas om hand.

Charlotta Danielsson

Namn: Anita Nilsson.

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i Laholm.

Familj: Särbo och en vuxen son.

Drömmer om: Sommaren.

Inspireras av: Människor.

Favoritord/uttryck: Thank God it’s friday!

På nattduksbordet: Boken Svensk maffia och ett värmeljus.