Krister Tegehall driver Tegehalls revisionsbyrå i Falköping

Under de snart 30 år som Krister Tegehall varit revisor i Falköping i Västergötland, har branschen förändrats en hel del. Men glädjen i arbetet finns kvar för Krister, och hans karriärtips till den som funderar på yrket är att ha ett brett allmänintresse i grunden.

– Man måste vara vaken och intresserad av vad som händer i omvärlden. Allt hänger ihop och alla är beroende av varandra. För att förstå företagen man arbetar med måste man ha ett brett allmänintresse, det krävs som grund att stå på.

Är det tuffare i dag att arbeta på en liten byrå?

– Nej, det tycker jag inte. Det går bra att hantera nya regelverk som införs, utbildningar och så vidare. Dessutom kan man ta hjälp av andra genom olika former av nätverk. Den lokalförening som FAR hade här tidigare var stark och där fanns ett bra nätverk bland de mindre byråerna. Nu hoppas vi att systemet med lokala ambassadörer blir lika bra.

Var började du din karriär?

– Man kan säga att jag har jobbat med revision i hela mitt liv. Jag började på LRF konsult i Ulricehamn och kom sedan till Falköping och Sparbankernas Revisionsbyrå. Godkänd revisor blev jag 1984, och när Sparbankernas Revisionsbyrå i Falköping såldes till dåvarande Bohlins 1990 valde jag att starta eget eftersom vi inte kände oss hemma i den företagskulturen.

Du växte upp på ett lantbruk, var det självklart för dig att bli revisor?

– Mina föräldrar hade en bondgård ett par mil söder om Falköping, så de var inte i branschen. På gymnasiet läste jag ekonomisk linje och efter lumpen kom jag in på en ekonomikurs. Då fanns det gott om jobb och efter kursen ringde de från tre olika ställen och frågade om jag kunde börja jobba, så på den vägen är det.

Hur är det att rekrytera till en mindre byrå?

– Det är svårt att rekrytera kunnig personal. Visst finns det många nyutexaminerade, men det är inte många som klarar bredden och den komplexitet det innebär att arbeta som konsult. Det är även en klar fördel om de har sina rötter i trakten, eftersom risken annars är stor att vi lär upp dem men att de sedan flyttar.

Yrket har förändrats en del under dina år i branschen, på vilket sätt?

– Det har hänt mycket. Först kom det krav på att alla skulle ha revisor. Sedan började man nagga det i kanten när man införde den frivilliga revisionen. Men för oss har det inte haft någon större påverkan eftersom vi har många helkunder. Även om man inte behöver revisor längre så vill många ha hjälp med årsredovisningar, bokslut, redovisning, med mera.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det allra bästa är att jag aldrig vet på morgonen vad som ska hända under dagen. Om jag bara hade hållit på med siffror hade det kanske inte varit så stimulerande, men kundkontakterna och arbetet som konsult är omväxlande och roligt.

Charlotta Danielsson

Namn: Krister Tegehall.

Verksam som: Godkänd revisor.

Ålder: 58 år.

Bor: På landet utanför Falköping.

Familj: Frun Elisabeth och sönerna Sigfrid 18 år och Sakarias 15 år.

Inspireras av: Företagsamma människor.

På nattduksbordet: Himlen finns på riktigt.