Visst är det en härlig känsla, att stå där på tolvslaget och välkomna det nya året! Ett nytt år fyllt av möjligheter och förhoppningar. Och just då, när fyrverkerierna lyser upp himlen och alla önskar varandra gott nytt år, är allt möjligt. Precis allt!

Sedan kommer vardagen, och vi inser att vi måste kämpa lite för att våra nyårslöften ska infrias. Det gäller oavsett om man vill avancera på jobbet, träffa en partner, ta de där sista högskolepoängen eller få mer tid över för vänner och familj. Och även om vi i hög grad själva kan påverka våra liv så styrs vi också av vad som händer i omvärlden, inte minst i vårt yrkesliv. Vi måste ju exempelvis följa lagar, hålla koll på konjunktursvängningarna och anpassa verksamheten efter nya standarder och regelverk. Men ju mer man vet om vad som är på gång i omvärlden, desto större är möjligheterna att vara förberedd inför en eventuell förändring.

Under 2013 väntas särskilt många beslut som kommer att påverka revisions- och rådgivningsbranschen, flera av dem på EU-nivå. Ett exempel är det nya redovisnings-direktivet, som ska ersätta fjärde och sjunde bolagsrättsliga direktiven. Ett annat är EUs så kallade revisionspaket. Och inom kort väntas en proposition från regeringen, baserad på Bo Svenssons utredning om revisorer och revision.

Det finns med andra ord en hel del att hålla koll på! För att hjälpa dig har Balans gjort en sammanställning av viktiga händelser under året. Vi har också frågat företrädare för branschen vilka frågor de tycker är viktigast under 2013.

God fortsättning!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se