Det ska bli enklare och billigare att söka patent inom EU. Europaparlamentet har sagt ja till EUs nya patentsystem som ska underlätta för de små och medelstora företagen.

Det tog nästan 40 år innan länderna inom EU lyckades komma överens om ett gemensamt patentsystem. Genom en ansökan på ett enda språk kommer forskare och uppfinnare kunna skydda sina innovationer i de 25 medlemsländer som anslutit sig till EUs gemensamma patentsystem.

Genom det nya systemet får EU ett enhetligt skydd och det inrättas även en gemensam domstol som ska kunna lösa tvister, och vars beslut ska vara giltiga i alla medlemsländer.

– Jag är övertygad om att överenskommelsen är en stor framgång för det europeiska samarbetet och kommer att bidra till ökad tillväxt, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Beslutet välkomnas även av europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP), liberal gruppledare i parlamentets rättsliga utskott och den enda svenska parlamentariker som varit med och förhandlat fram EU-patentet.

– Ett gemensamt EU-patent är en central del i arbetet med att stärka Europas konkurrenskraft i en globaliserad värld, säger hon.

När det nya systemet träder i kraft kommer det att kosta 4.700 euro att söka patent, jämfört med dagens 36.000 euro.

Charlotta Danielsson