Fyra av tio unga vill starta eget hellre än att vara anställda. Samtidigt har unga företagare en starkare framtidstro än övriga företagare.

Av Sveriges alla småföretag med 0–49 anställda och minst 200.000 kronor i omsättning är det en liten andel, cirka tre procent, som drivs av unga. Samtidigt startas en fjärdedel av alla nya företag varje år av en ung person.

– Ung i det här fallet är alla som är 30 år eller yngre, säger Jonnie Nordensky, analytiker på Tillväxtverket.

Det är Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2011 som ligger till grund för rapporten om unga företagare och deras syn på framtiden, och Jonnie Nordensky konstaterar att unga företagare har en stark framtidstro och en starkare tillväxtvilja än andra företag.

– Nästan 90 procent av alla unga företagare vill att företaget ska växa. Både när det gäller omsättning och antalet anställda, säger han.

Företag som drivs av unga entreprenörer är vanligast inom två tjänstebranscher, handel samt kultur och nöje. Tillverkningsindustrin lockar däremot inte unga i samma utsträckning.

Den vanligaste företagsformen bland unga är enskild näringsidkare, som utgör 54 procent av företagen. Ungefär 35 procent av företagen är aktiebolag.

– Företag som drivs av unga är generellt också något mindre utifrån antal anställda, vilket delvis kan förklaras av att de är mer nystartade, säger Jonnie Nordensky.

Charlotta Danielsson