Att ta in en kvinna i bolagsstyrelsen minskar risken för ändrad årsredovisning med nära 40 procent. Det visar en aktuell studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Accounting Horizons.

Oberoende ledamöter i revisionsutskottet, varav minst en med finansiell expertis, som möts minst fyra gånger om året är beprövade åtgärder som – tillsammans – minskar risken för ändrad årsredovisning med omkring 20 procent. Samtidigt visar ny forskning att ett bolag kan minska risken med nästan dubbelt så mycket, närmare 40 procent, bara genom att ta in en kvinna i bolagsstyrelsen.

Studien av Lawrence J Abbott, Susan Parker och Theresa Presley publicerades i decembernumret av American Accounting Assiociations tidning Accounting Horizons.

Forskarna har ingen förklaring till varför en eller flera kvinnor i styrelsen har så stor betydelse för kvaliteten på redovisningen. Men de tror att det kan bero på att mångfald medverkar till att styrelsen blir mer oberoende. Detta stämmer överens med erfarenheter som Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, har samlat på sig under åren.

– Ja, jag tror inte att det är kvinnor som är grejen utan mångfalden. Om alla som sitter i en beslutande församling är väldigt lika kan det räcka med en som avviker för att det ska ge många nya influenser, säger hon.

– Påfallande ofta har det varit kvinnor som har påpekat att någonting inte verkar stämma, men frågan är om det är könet som är avgörande. Jag tror att det snarare handlar om att hitta någon som har en annan karaktär.

Carina Lundberg Markow menar att män i näringslivets toppskikt ofta liknar varandra. Speciellt i Sverige där ”alla känner alla”. Hon kallar dem för ”företagsbärarna”, de är en homogen grupp män som bor och umgås i samma kretsar.

– Företagsbärarna är en likartad grupp vilket leder till att de missar en hel del kompetens.

Därför måste företagen arbeta systematiskt med mångfald.

– Jag är övertygad om att mångfald leder till bättre kvalitet och resultat. Naturligtvis måste det finnas kompetenskrav – ingenting blir bättre av att man plockar in vilken kvinna som helst. Men det finns studier som visar att blandade grupper ger ett bättre resultat, säger Carina Lundberg Markow.

Rakel Lennartsson