Grant Thorntons mål är att vara marknadsledande på de orter där man etablerar sig. I Visby har byrån cirka 70 procent av marknaden.

– Det har varit en fantastisk resa, säger Bengt Öberg, kontorschef på Grant Thornton i Visby.

2005 hoppade de åtta anställda på KPMG i Visby av och gick till Grant Thornton. Sedan dess har Grant Thornton fått starkt fäste på Gotland, och är i dag marknadsledande i Visby.

Under några år växte kontoret organiskt från 8 till 24 anställda. Och när man 2011 köpte Gotlands Revisionsbyrå tillkom ytterligare 23 medarbetare.

– Det har varit en fantastisk resa och i dag är vi 43 medarbetare fördelade på två kontor i Visby. Tanken är att vi ska sitta tillsammans. Vi håller på att titta efter lämpliga lokaler, säger Bengt Öberg, kontorschef på Grant Thornton i Visby.

Grant Thornton har cirka 70 procent av marknaden på Gotland och har egentligen ingen riktig konkurrens från någon av de andra byråerna. Framgångsreceptet enligt Bengt Öberg har varit bra medarbetare, bra koncept, starkt varumärke och rätt timing.

– Vi vänder oss till ägarledda företag och det finns många sådana här. Vår genomsnittliga kund är ett aktiebolag med några anställda, ofta ett tjänsteföretag och det är vanligt att man sysslar med något inom besöksnäringen, eller har ett litet tillverkningsföretag, säger Bengt Öberg.

På Grant Thornton i Visby arbetar flera yngre, och Bengt Öberg säger att det inte alltid har varit helt lätt att rekrytera. Ibland får vi hem ”återvändare” som gjort några år i Stockholm och som vill tillbaka till Gotland.

– Det finns många unga, hungriga förmågor och det gäller för oss att fånga dem. Visserligen finns det en högskola i Visby men den är inte särskilt inriktad mot vårt område, så vid vissa situationer har det varit tufft att hitta personal, säger han.

För att passa in på Grant Thornton krävs att man har förmåga att jobba nära företagaren, vara proaktiv och ödmjuk menar Bengt Öberg.

– Du måste vara genuint intresserad av företagsverksamhet, det är en viktig egenskap.

Charlotta Danielsson