I mer än ett decennium har FAR delat ut pris för bästa hållbarhetsredovisning. SCA fick priset då företaget har en välbalanserad, transparent och framtidsorienterad hållbarhetsredovisning.

– Årsredovisningen kommunicerar tydligt SCAs gedigna hållbarhetsarbete som innehåller innovativa lösningar, hög medvetenhet om omvärlden och den egna påverkan samt hur företaget ska förhålla sig till förändringar i samhället, säger Åse Bäckström, ordförande i FARs arbetsgrupp för hållbar utveckling.

FARs jury har valt att tillämpa tio kriterier i arbetet som bygger på GRIs riktlinjer för hållbarhetsredovisning och god redovisningssed inom hållbarhetsområdet. Juryn premierar särskilt att styrelsen är avsändare av redovisningen, att hållbarhetsredovisningen presenteras i årsredovisningsdokumentet och att redovisningen är fokuserad.

Ett hedersomnämnande delades också ut och det gick till SKF, då företaget i många år har gjort en bra hållbarhetsredovisning som integrerats i årsredovisningens förvaltningsberättelse.

– SKF har nu tagit nästa steg mot en integrerad redovisning, där man också har en första ansats till en integrerad granskning av den samlade rapporteringen, säger Åse Bäckström.

Charlotta Danielsson