Hur ska revisorns roll se ut i framtiden? Frågan diskuterades på Finforum av Anna-Clara af Ekenstam, ordförande i FAR, Peter Malmqvist, finansanalytiker, och Carl Rosén, VD i Aktiespararna.

Revisorn ska inte bara granska resultaträkningen och historiska siffror, utan granskningen väntas även i vissa fall omfatta sådant som gasexplosioner i Kina och korruption. Det var kontentan i den debatt som fördes på Finforum om revisorns roll.

– Som branschorganisation har vi en viktig uppgift. Vi måste starta en dialog i revisorskåren där vi lyfter och identifierar vilka förväntningar olika intressenter har på vår yrkesroll, sa Anna-Clara af Ekenstam.

Även informationen från revisorn fick stort utrymme. Carl Rosén efterlyste en mer effektiv informationsgivning till ägarna.

– Det sägs lite mer på stämmorna än vad som står i revisionsberättelsen. Problemet är att alla aktieägarna inte är på stämmorna, sa han.

Och Peter Malmqvist konstaterade att revisorn måste bli tuffare.

– Revisorn måste se till att väsentligheter får en framträdande plats i den ekonomiska informationen. Nu har vi fått mer text i revisionsberättelsen, men inte mer information, sa han.

Charlotta Danielsson