Frihet. Ett ord med positiv klang. Men vad det innebär beror naturligtvis på vem man frågar.

På Wennberg & Blennå är frihet nyckeln till framgång. För att underlätta för medarbetarna att få ihop livspusslet har man skippat de fasta arbetstiderna, något som enligt delägaren Mats Blennå fungerar alldeles utmärkt. Och att medarbetarna är nöjda med arbetssituationen märks inte minst på den låga personalomsättningen.

Apropå livspusslet verkar papporna i branschen ha vissa svårigheter med att släppa jobbet för att vara hemma och ta hand om sina barn. Balans koll bland Big 4-byråerna visar att trots generösa villkor, som löneutfyllnad och flexibla arbetstider, tar papporna ut betydligt färre dagar än mammorna i branschen.

Även månadens profil, momsspecialisten Pia Hedberg, kommer in på livspusslet. Själv tog hon med sig sin son till jobbet och undervisade på en utlandskurs när han var fyra månader. För henne fungerade det bra, men det är inget hon generellt förespråkar.

Och ofta är det ju så, att det som fungerar för en person inte alls fungerar för en annan, beroende på hur livssituationen ser ut. Och det är där friheten kommer in. För den som har frihet att planera sitt arbete borde ju ha större chans att få ihop sitt individuella livspussel. Eller hur?

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se