Samarbetet mellan FAR, SRF och Skatteverket är på väg att sjösättas. Från och med 10 november står Skatteverket redo att ta emot uppdragsanmälningar.

Skatteverket, FAR och Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF, har kommit överens om att samarbeta för att förbättra kvaliteten på redovisningen och deklarationerna. Samarbetet innebär att Skatteverket kan få kännedom om vilka deklarationer som medlemmar i FAR och SRF har medverkat till att upprätta. En uppgift som är helt frivillig för redovisningskonsulterna, revisorerna, skatterådgivarna och deras kunder att lämna till myndigheten.

Målet är att Skatteverket ska kunna minska antalet onödiga kontroller.

– Om det är rätt från början behöver vi inte kontrollera i efterhand. Det leder till mindre besvär och en större säkerhet för skattebetalarna, säger Jan-Erik Bäckman, chef för Skatteverkets analysenhet.

Processen börjar med att uppdragsanmälan skapas, det vill säga medlemmen fyller i ett elektroniskt formulär där man anger vilka uppgifter man har kvalitetssäkrat för varje kund.

Uppgifter som är aktuella inom samverkan är deklarationer som rör moms, arbetsgivaravgifter, inkomstskatt och punktskatter samt kontrolluppgifter och periodiska sammanställningar.

När Skatteverket mottagit en uppdragsanmälan skickas en fråga till FAR eller SRF för att få svar om medlemsstatus. Skatteverket har alltså inte tillgång till några medlemsregister. Pilotprojektet pågår i två år, men på Skatteverket tror man att man kommer att se konkreta resultat av samverkan innan dess. Samarbetet innebär att Skatteverket återkopplar kunskap om vilka typer av eventuella fel som hittas i deltagande deklarationer för att ytterligare stärka kvalitetsarbetet.

Charlotta Marténg

Fotnot : läs mer om samverkan på www.far.se