... till George Pettersson, styrelseordförande i KPMG Sverige.

I december väntas KPMG utse en ny ordinarie vd efter Hans Åkervall som plötsligt avgick i slutet av oktober. Varför slutade Hans Åkervall?

– Delvis beror det på att vi hade lite olika syn på arbetet framåt, men delvis var det så att strategigenomgången nu var klar och inför nästa fas var det ett bra tillfälle att lämna som vd. Men Hans stannar kvar i byrån och fortsätter sina uppdrag som revisor i bland annat Nordea.

Vad innebär den här extraordinära situationen för KPMG?

– Det innebär att jag är både styrelseordförande och vd. Jag har alltså dubbla roller, vilket egentligen inte är förenligt med KPMG:s konstitution. Så detta är en temporär lösning fram till partnermötet 12 december.

Varför valde ni den här lösningen?

– Vi har haft en strategigenomgång som jag har drivit tillsammans med Hans och då var det naturligt att jag fortsatte att arbeta vidare med genomförandet av strategin.

Har det något att göra med kärleksaffären med KPMG:s tidigare kommunikationsdirektör?

– Nej absolut inte. Tidigare i höst valde Hans Åkervall och Ulrika Westin att berätta om sitt förhållande och hon slutade i och med det som kommunikationsdirektör. Men det är ingenting konstigt, kärlek uppstår hela tiden på arbetsplatser och vi har flera par som har bildats på KPMG.

Vad innebär KPMG:s nya strategi?

– Vi ska bli effektivare och får verksamheten att växa genom en ny styrmodell i form av en matris där det traditionella verksamhetsansvaret (revision, redovisning, rådgivning och skatt) kompletteras med tre marknadssegment (Large Enterprises, Financial Services och SME).

Har KPMG en ny ordinarie vd efter 12 december?

– Det är vår ambition. Vi tittar brett. I första hand letar vi bland dem som finns hos oss, men man ska inte utesluta något.

Rakel Lennartsson