Många byråer saknar stöd för hur de ska jobba internt med kvalitetssäkring. Därför har FAR tagit fram eKvalité – ett enkelt och effektivt verktyg för det interna kvalitetsarbetet. Verktyget passar både redovisnings- och revisionsföretag, oavsett storlek.

eKvalité är ett program som hjälper revisorer och redovisningskonsulter att arbeta med kvaliteten inom byrån. Programmet gör att man enkelt får en överblick över hur väl medarbetarna på byrån förstår och följer riktlinjer och rutiner. Man får också veta om företaget jobbar enligt Reko och följer ISQC1 och ISA.

– Byråledningen kommer att få en generell överblick över hur de anställda förhåller sig till de kvalitetskrav som ställs. Det här ger en chans att rikta utbildningsinsatser rätt och givetvis ger det här också en möjlighet att spara pengar genom att resurserna läggs där de gör störst nytta. Och inte minst är det här ett utmärkt verktyg att använda sig av inför FAR:s kvalitetskontroller, säger Anna Nord på FAR.

Rent praktiskt går det till så att medarbetarna svarar på en webbenkät. Sedan går man igenom resultatet med den som är kvalitetsansvarig på byrån, vilket utmynnar i en förbättringsplan för både individen och för företaget. Efterhand som aktiviteterna i förbättringsplanen genomförs, dokumenteras detta i systemet så att den kvalitetsansvariga kan följa hur arbetet fortskrider.

För att komma igång med eKvalité ska du och din byrå registreras som användare. FAR erbjuder i dag en kostnadsfri kortare introduktion, men på sikt kommer det även att hållas kurser i programmet. eKvalité är gratis för FAR-medlemmar.

Mer information finns på far.se.

Pernilla Halling