I december 2013 lanseras ramverket som kan revolutionera synen på företagens kommunikation med omvärlden. 5 december väntas styrelsen för International Integrated Reporting Council (IIRC) diskutera och fatta beslut om det första ramverket för Integrerad Rapportering (IR). Planen är att det redovisningsramverket ska offentliggöras 9 december.

Integrerad rapportering (IR) syftar till att företag och organisationer ska ta ett helhetsgrepp på sin rapportering och kommunicera strategi, styrning, resultat och framtidutsikter på kort, medellång och lång sikt samt med hänsyn till omvärlden. Integrerad rapportering ska vara koncis och upprättas enligt IIRC:s ramverk, som alltså lanseras i dagarna. Sedan remissrundan stängdes 15 juli har IIRC gått igenom sammanlagt 359 svar som inkommit från alla världsdelar.

International Integrated Reporting Committee (IIRC) bildades 2010 på gemensamt initiativ av flertalet aktörer inom hållbarhetsredovisning och International Federation of Accountants (IFAC). IIRC:s styrelse leds av Mervyn E King, professor och tidigare domare vid Högsta domstolen i Sydafrika och en föregångare inom hållbarhetsredovisning med den så kallade King-koden för bolagsstyrning.

Rakel Lennartsson