Vad har IMF-chefen Christine Lagarde, EU-kommissionär Michel Barnier och revisor Erik Emilsson gemensamt? Tillsammans med 97 andra är de nominerade i omröstningen om de 50 globalt mest inflytelserika personerna i revisions- och rådgivningsbranschen.

– Jag har ingen aning om varför de har nominerat mig, men jag antar att det är kopplat till att jag länge har varit aktiv i vårt globala nätverk och att jag valdes till ordförande tidigare i höst, säger Erik Emilsson, auktoriserad revisor och grundare av Revideco där han också är vd.

Global Accountancy Power 50 listar varje år branschens globalt sett mest inflytelserika personer. Bakom listan står tidningarna The International Accounting Bulletin (IAB) och The Accountant. I år har omröstningen för första gången varit öppen för allmänheten, som både kunnat nominera och lägga sin röst på upp till 50 personer, från en lista på 100 kandidater som tidningarna själva vaskat fram. Bland kandidaterna märks profiler som Prins Charles och Mervyn King, som är föregångare på hållbarhetsområdet och ”pappor” till integrerad rapportering, IMF-chefen Christine Lagarde och EU-kommissionär Michel Barnier. På listan återfinns även profilerade ledare för de stora globala revisionsbyråerna samt politiker och standardsättare inom EU och internationella branschorganisationer som IFAC och IASB. Erik Emilsson på Revideco sticker ut som det enda svenska namnet på listan 2013.

– Erik Emilsson är på listan eftersom han för närvarande är ordförande för MGI, som är ett av de globala nätverk av organisationer som vi bevakar, bekräftar Ana Gyorjos, redaktör på IAB.

MGI grundades 1947 i Storbritannien och är ett av många globala affärsnätverk inom branschen.

– Många byråer är med i ett internationellt nätverk, så Revideco och MGI är inget unikt. Men MGI har varit bra på marknadsföring, vilket gör att vi nog är mer kända än vi är stora, säger Erik Emilsson.

De allra största byråerna har global täckning och fungerar som nätverk i sig själva. För mindre byråer finns i stället ett stort antal mer eller mindre sammanhållna nätverk för globalt samarbete. Erik Emilsson understryker betydelsen av att även mindre byråer samarbetar internationellt.

– På Revideco har vi haft väldigt stor affärsmässig nytta av att vara med i nätverket. Det kostar en del tid och pengar men är en ren lönsamhetsaffär, säger han.

Uppskattningsvis har Revideco fått 150–200 uppdrag tack vare medlemskapet i MGI. I snitt står de för fem till tio procent av byråns årliga omsättning.

Under första hälften av december offentliggörs Global Accountancy Power 50.

Rakel Lennartsson

Fakta:

MGI

Grundat: 1947

Cirka 160 medlemsföretag

Ordförande: Erik Emilsson

Fakta:

Revideco

Grundat: 1994

Medarbetare: 45

Kontor: Stockholm, Skellefteå, Jönköping.