En allt större kund lokalt

Revisorer och rådgivare fyller en viktig funktion för riskkapitalet. Inte bara på nationell nivå, utan även lokalt.

Rolf Forslund är auktoriserad revisor och före detta delägare i EY i Karlstad. Han ser att riskkapitalet blir en allt större kund även på lokal nivå.

– Många bolag har gått bra och flera företagare har byggt upp cash i bolagssektorn som de kan och vill satsa på nya företag, nya produkter, utökningar med olika samarbeten etcetera. Allt detta verkar öka, säger han.

Rolf Forslund som hellre kallar det investeringskapital än riskkapital, menar att den minskade bolagsskatten har bidragit till att företagen får behålla mer pengar av vinsten själva för att använda till nya produktiva satsningar, något han anser är bra för företagandet.

– Fortfarande finns det dock företagare som inte riktigt förstått den förändring som skett, men helt klart är det en del positivt på gång, säger han.

För en företagare som jobbar med lokalt riskkapital kan det vara en fördel att anlita en revisor eller rådgivare då han eller hon har en bred inblick i det svenska näringslivet, i olika branscher, olika verksamheter, samarbetsformer och affärsupplägg. Revisorn eller rådgivaren har också ofta god kännedom om lagstiftning och redovisningsregelverk.

– På det lokala planet blir det även fler affärer och satsningar där företagaren gör affärer internationellt med satsningar på dotter- och intressebolag och joint ventures i andra länder, säger Rolf Forslund.

Vilken skulle du säga är revisorns/rådgivarens viktigaste roll i processen med lokalt riskkapital?

– Att hjälpa företagare som vill satsa med lokalt riskkapital, att strukturera sina satsningar på ett optimalt sätt med hänsyn till lagstiftning och regelverk samt att bidra med problemlösning, säger Rolf Forslund.

Charlotta Marténg