Vill du ta dig framåt i karriären? Mingla! Var påläst och bestäm dig för vad du vill uppnå, är två tips från coachen Katarina Widoff.

Minglandet är en konst som skrämmer vissa, medan andra verkar vara naturbegåvningar. Enligt Katarina Widoff, författare och föreläsare, kan alla lära sig mingla. Det sociala samspelet som uppstår när flera personer möts kan aldrig ersättas av sociala nätverk, som facebook och annat, hävdar hon.

– Det händer något när ögonen möts. Det blir en närvaro som är viktig för att vi ska kunna lära känna någon. Det är först när vi ses som vi kan avgöra om någon är genuint trevlig eller inte, säger hon.

Många känner sig kanske obekväma när de kommer till en grupp människor där de inte känner någon. Det går att träna bort genom att förbereda sig.

– Var påläst! Du behöver inte älska ishockey, men har det varit en stor match nyligen kan det i alla fall vara bra att veta vilka lag som spelade och hur matchen slutade, säger hon.

Det är också viktigt att veta vad man vill när man minglar.

– Målfokuseringen är viktig. Ta reda på vilka som är där, vilka företag de representerar. Och framför allt, fundera på vad du vill få ut av det, säger Katarina Widoff.

Men ett proffsminglande handlar inte bara om att vara förberedd. Det är lika viktigt att veta när det är dags att avsluta. Om man fått en bra kontakt är det inte fel att föreslå ett möte eller boka en lunch.

– Man ska inte prata längre än att man känner att den andre är intresserad av att lyssna. Sedan säger man att det var roligt att ses, och att man ska mingla vidare, säger Katarina Widoff.

Charlotta Marténg