Carina Edlund, redovisningsspecialist på KPMG, som tillsammans med Catharina Pramhäll och Camilla Persson har skrivit Nyheter inför bokslutet.

Detta är trettonde året som du skriver Nyheter inför bokslutet i Balans, vad är hetast i år?

Jag tycker absolut att det är implementeringen av K3-regelverket och dess effekter vid övergången. Många bolag har funderingar kring komponentindelning, där ju FAR:s uttalande RedU 13 varit till stor hjälp avseende fastigheter. Men det finns många andra materiella anläggningstillgångar som ska delas in i komponenter. Viktigt här tycker jag är att tänka på skrivningen i K3, den behandlar betydande komponenter som förbrukas väsentligt olika. Även IAS 19R och de nya upplysningskraven samt upplysningar om verkliga värden enligt IFRS 13 är heta just nu.

Vad fick dig att bli intresserad av redovisningsfrågor?

Jag hoppade av gymnasiet i en stund av ungdomligt ifrågasättande och fick jobb på en redovisningsbyrå i Uppsala. Där väcktes mitt intresse för redovisning och revision och det har bara ökat med åren. Att ta en ny komplex skrivning i en standard eller rekommendation och göra den till något begripligt som går att tillämpa är en spännande utmaning, något som verkligen är roligt och gör att jag går till jobbet med glädje även en regnig måndag i november. Att vända och vrida på en redovisningsfråga med likasinnande är stimulerande!

Pernilla Halling